Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt.

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 7 szt
cukier 1 szklanka
mąka tortowa 1.5 szklanki
proszek do pieczenia 1 czubata łyżeczka
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt.

Białka ostrożnie oddzieliłam od żółtek.Wsypałam do nich szczyptę soli i ubijałam mikserem na pianę na najwyższych obrotach.Aby się upewnić,czy piana jest odpowiednio ubita spróbujmy przechylić miskę,w której ubijamy.Jeśli można odwrócić ją do góry dnem i nic nam nie wylatuje,znaczy to,że jest odpowiednia.
Nie przerywając ubijania dodaję po troszku cukier.Dosłownie oprószam pianę po wierzchu małą ilością i długo miksuję.I tak do wyczerpania całego cukru.
Kolejno dodaję po 1 żółtku i tak,jak w przypadku cukru dokładnie miksuję zanim dodam kolejne.
Po tym etapie żegnam się już z mikserem i biorę drewnianą łyżkę.Przesiewam przez sito mąkę z proszkiem wprost na ubitą pianę,ale oczywiście maleńkimi porcjami.Znów tylko tyle,by oprószyć wierzch.I delikatnie staram się łyżką drewnianą wmieszać mąkę w ciasto.Nie za gwałtownie i energicznie,by konsystencja nadal pozostała lekka.
Gdy już cała mąka zostanie wmieszana przelewam ciasto do formy,natłuszczonej i oprószonej bułką tartą.Z tej porcji piekę albo dwie długie keksówki albo dużą tortownicę.
Wstawiam formy do nagrzanego do 160stopni piekarnika i piekę 30 minut w termoobiegu.Po upieczeniu czekam minutkę czy dwie i dopiero uchylam drzwiczki piekarnika.
Gdy wystygnie,a najlepiej na drugi dzień,przekładam np.dowolną masą czy galaretką z owocami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 10.05.2013 20:18
koniecznie - szkoda wątroby jeśli proszek nie jest konieczny :)
Ewa104 28.04.2013 12:34
Pyzuniu,w teorii wiem o tym a w praktyce bałam się,że jednak nie wyrośnie tak,jak trzeba.Ale zapewniam,że kiedyś wypróbuję.
SmacznaPyza 27.04.2013 21:38
Ewa, spróbuj kiedyś nie dodawać proszku do pieczenia - zaręczam, że wcale nie jest potrzebny jeśli dobrze ubije się jajka
agnieszka214 27.04.2013 20:26
robie tak samo
Janina 27.04.2013 20:18
Bardzo smaczne biszkopty
wiola333 27.04.2013 19:43
bardzo apetyczny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak