Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt.
Nie przerywając ubijania dodaję po troszku cukier.Dosłownie oprószam pianę po wierzchu małą ilością i długo miksuję.I tak do wyczerpania całego cukru.
Kolejno dodaję po 1 żółtku i tak,jak w przypadku cukru dokładnie miksuję zanim dodam kolejne.
Po tym etapie żegnam się już z mikserem i biorę drewnianą łyżkę.Przesiewam przez sito mąkę z proszkiem wprost na ubitą pianę,ale oczywiście maleńkimi porcjami.Znów tylko tyle,by oprószyć wierzch.I delikatnie staram się łyżką drewnianą wmieszać mąkę w ciasto.Nie za gwałtownie i energicznie,by konsystencja nadal pozostała lekka.
Gdy już cała mąka zostanie wmieszana przelewam ciasto do formy,natłuszczonej i oprószonej bułką tartą.Z tej porcji piekę albo dwie długie keksówki albo dużą tortownicę.
Wstawiam formy do nagrzanego do 160stopni piekarnika i piekę 30 minut w termoobiegu.Po upieczeniu czekam minutkę czy dwie i dopiero uchylam drzwiczki piekarnika.
Gdy wystygnie,a najlepiej na drugi dzień,przekładam np.dowolną masą czy galaretką z owocami.