Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 5 szt
cukier 150 g
mąka pszenna 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt

1. Samo dno tortownicy o średnicy 22 cm wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.

2. Żółtka oddzielić od białek. Schłodzone białka ubić na sztywno dodając cukier [muszą być tak sztywne, że po odwróceniu miski do góry nogami ni mogą z niej wylecieć]. Stale ubijając - dodać żółtka.

3. Przesiać na pianę mąkę pszenną i ziemniaczaną i na najniższych obrotach miksera lub ręcznie połączyć razem składniki. Przełożyć do przygotowanej wcześnie formy.

4. Wstawić do piekarnika i piec około 35 minut. Po ty czasie tortownicę trzymać na wysokości 50-65 cm nad podłogą i dwukrotnie upuścić ciasto. Wstawić do piekarnika i pozostawić do wystudzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paula191919 13.08.2015 08:56
wygląda bardzo fajnie
lukaszhaase25 12.04.2014 18:51
pyszny i wychodzi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak