Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biltong - przysmak Afrykanerów

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wołowina pieczeniowa 70 dkg
kolendra 2 łyżki
ocet winny 1 szklanka
sól do smaku
cukier brązowy 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Biltong - przysmak Afrykanerów

Kroki postępowania

1
Mięso umyć i pokroić w poprzek włókien na kawałki o grubości 1,5 cm-2 cm i długości ok. 7 cm. Przygotowane kawałki zanurzyć w occie na 5 minut. Po wyjęciu nie myć tylko zasypać solą,cukrem, pieprzem oraz zmieloną kolendrą a następnie włożyć do lodówki na całe 24 godziny.
Krok 1 - Biltong - przysmak Afrykanerów foto
2
Wylać sok/płyn, który wypłynie z mięsa. Kawałki mięsa nawlec na sznurek spożywczy albo na drut i suszyć w przewiewnym, jasnym, ciepłym miejscu około 5 dni. Niestety ponieważ obawiałam się, że na skutek pogody, krótkiego dnia i barku słońca mięso może zacząć się psuć – przyspieszyłam początek wysychania – nagrzałam piekarnik do ok. 40 stopni, włączyłam termoobieg i na 10 minut włożyłam mięso rozłożone na tackach do grillowania.
Krok 2 - Biltong - przysmak Afrykanerów foto
3
Suszyć w przewiewnym miejscy przez ok. 7-10 dni. Przed podaniem kroić na małe kawałki. Biltong to dobra przegryzka do piwa i świetny prowiant na wszystkie długie wycieczki.
Krok 3 - Biltong - przysmak Afrykanerów foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lidzia 24.02.2014 10:20
Intrygujące, trzeba spróbować.
Anna169Hosz 09.02.2014 14:23
Fakt, suszone mięso jest twarde, ale za to jakie zdrowe dla żuchwy :)
Joanna83 08.02.2014 17:09
Ciekawy przepis,ale...moje ząbki by tego chyba nie dźwignęły :)
Jusiaa 08.02.2014 15:30
Ciekawe danie :)
adelajda 08.02.2014 15:22
chętnie spróbuję zrobić :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak