Bigos ze słodkiej kapusty

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta

    1 duża główka
  • cebula

    2 sztuki
  • szynka wieprzowa bez kości

    1 kg
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • papryka żółta

    1 sztuka
  • kiełbasa podwawelska

    3 laski
  • ogórek kiszony

    2-3 sztuki
  • smalec

  • kminek

  • sól

  • pieprz

  • Kucharek przyprawa uniwersalna

  • liść laurowy

  • por

    1 średnia sztuka
  • przecier pomidorowy

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bigos ze słodkiej kapusty foto
Mięso oczyszczamy, dokładnie myjemy, przekładamy do naczynia do zapiekania, oprószamy przyprawami, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, obkładamy wiórkami smalcu i zapiekamy około 1 1/2 godziny w piekarniku w 190 stopniach, studzimy i kroimy w niewielką kostkę.
Krok 2 - Bigos ze słodkiej kapusty foto
Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu.
Krok 3 - Bigos ze słodkiej kapusty foto
Kapustę szatkujemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie, dodajemy pokrojone w paseczki papryki, pokrojone w kostkę cebule oraz drobno pokrojony por. Całość dusimy około 1 godzinę na niewielkim ogniu wraz z przyprawami. Od czasu do czasu mieszamy by warzywa nie przywarły do dna.
Krok 4 - Bigos ze słodkiej kapusty foto
Do warzyw dodajemy mięso wraz z sosem który powstał podczas pieczenia oraz kiełbasę. Dodajemy przecier pomidorowy i dokładnie mieszamy. Dusimy jeszcze około 20-30 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat