Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos ze słodkiej kapusty

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta 1 duża główka
cebula 2 sztuki
szynka wieprzowa bez kości 1 kg
papryka czerwona 1 sztuka
papryka żółta 1 sztuka
kiełbasa podwawelska 3 laski
ogórek kiszony 2-3 sztuki
smalec
kminek
sól
pieprz
Kucharek przyprawa uniwersalna
Liść laurowy suszony Prymat
por 1 średnia sztuka
przecier pomidorowy 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos ze słodkiej kapusty

Kroki postępowania

1
Mięso oczyszczamy, dokładnie myjemy, przekładamy do naczynia do zapiekania, oprószamy przyprawami, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, obkładamy wiórkami smalcu i zapiekamy około 1 1/2 godziny w piekarniku w 190 stopniach, studzimy i kroimy w niewielką kostkę.
Krok 1 - Bigos ze słodkiej kapusty foto
2
Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu.
Krok 2 - Bigos ze słodkiej kapusty foto
3
Kapustę szatkujemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie, dodajemy pokrojone w paseczki papryki, pokrojone w kostkę cebule oraz drobno pokrojony por. Całość dusimy około 1 godzinę na niewielkim ogniu wraz z przyprawami. Od czasu do czasu mieszamy by warzywa nie przywarły do dna.
Krok 3 - Bigos ze słodkiej kapusty foto
4
Do warzyw dodajemy mięso wraz z sosem który powstał podczas pieczenia oraz kiełbasę. Dodajemy przecier pomidorowy i dokładnie mieszamy. Dusimy jeszcze około 20-30 minut.
Krok 4 - Bigos ze słodkiej kapusty foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak