Bigos z kiszonej kapusty

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta kiszona

    1 1/2 kg
  • cebula

    1 sztuka
  • por

    1 sztuka
  • grzyby leśne

    1/2 kg
  • przecier pomidorowy

    2 szklanki
  • sól

  • pieprz

  • łopatka bez kości

    1 kg
  • kiełbasa podwawelska

    2 laski
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bigos z kiszonej kapusty foto
Grzyby oczyszczamy, kroimy w kostkę i gotujemy, następnie podsmażamy. Odcedzamy.
Krok 2 - Bigos z kiszonej kapusty foto
Kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru kwasu i gotujemy w niewielkiej ilości wody. Dodajemy wcześniej pokrojony i podsmażony por i cebulę.
Mięso oczyszczamy, dokładnie myjemy, przekładamy do naczynia do zapiekania, oprószamy przyprawami, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, obkładamy wiórkami smalcu i zapiekamy około 1 1/2 godziny w piekarniku w 190 stopniach, studzimy i kroimy w niewielką kostkę. Dodajemy do kapusty.
Krok 3 - Bigos z kiszonej kapusty foto
Dodajemy grzyby, bigos doprawiamy do smaku, wlewamy przecier pomidorowy i dusimy na niewielkim ogniu jeszcze 40 minut by smaki dobrze się połączyły.
Krok 4 - Bigos z kiszonej kapusty foto
Gorący bigos przekładamy do wyparzonych słoików, pasteryzujemy 90 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mamusia1 30.04.2014 11:07
smaczny i szybki w zjadaniu
gacopierz23 20.04.2014 14:43
Smaczne zapasy
Konczi 01.10.2013 15:18
super bigosik
lara 01.10.2013 14:45
bardzo dobry

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat