Bigos z brukselki

Bigos z brukselki

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Nie wiemy jak Wy, ale my uwielbiamy te małe kapustki. Gdyby wystarczało nam cierpliwości, to nawet gołąbki byśmy zrobili. Tym razem wpadliśmy na pomysł zrobienia bigosu. Wyszedł niebiańsko smaczny.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • podgardle wędzone

    150 gramów
  • wędlina wędzona

    100 gramów
  • łopatka wieprzowa

    200 gramów
  • borowiki

    200 gramów
  • brukselka

    600 gramów
  • marchewki

    2 sztuki
  • koncentrat pomidorowy

    100 gramów
  • bulion warzywny

    600 mililitrów
  • Lubczyk Prymat

    1 łyżeczka
  • mielony kminek Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Podgardle kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i wytapiamy tłuszcz. Ścinki i mięso kroimy na kawałki takie, jakie nam odpowiadają.

Grzyby kroimy w kostkę.
Marchewki obieramy i kroimy w talarki.
Brukselkę oczyszczamy, usuwamy nadwiędnięte listki. Większe kroimy na pół.

Do garnka wrzucamy mięso ze ścinkami oraz marchew. Smażymy kilka minut. Dodajemy grzyby, smażymy przez kwadrans lub dłużej. W zależności ile wody w sobie mają. Dodajemy brukselki, zalewamy gorącym bulionem warzywnym (w trakcie podlewamy wodą) i 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Wsypujemy kminek i lubczyk.

Dusimy na małym ogniu pod przykryciem, do miękkości brukselki.

Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

R'n'G Kitchen
W przepisie użyliśmy ścinki wędlin, które czasami mrozimy właśnie do bigosu. Borowiki mieliśmy mrożone.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Babeczka35

08.01.2019 08:48
Podoba mi się takie wykorzystanie brukselki. Skusiłabym się na porcyjkę.

Basiliana

07.01.2019 21:49
Bardzo ciekawe zastosowanie dla brukselki. Zapowiada się apetyczne danie.

bietka

07.01.2019 20:14
Ciekawy pomysł :)

ben-ka

07.01.2019 16:12
Chętnie bym spróbowała, wygląda apetycznie !

Bożena Matuszczyk

07.01.2019 11:25
Na prawdę pomysłowo i na pewno bardzo smacznie w co nie wątpię.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat