Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos z białej kapusty

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 2 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
mięso wieprzowe bez kości 1/2 kg
kiełbasa cienka 60-70 dag
Papryka ostra mielona Prymat do smaku
angielskie ziele 6-7 szt
śliwki suszone 5 dag
pieprz do smaku
sól do smaku
Kwas cytrynowy Prymat do smaku
smalec 2-3 łyżki
wino czerwone wytrawne 3-4 łyżki
kapusta biała 1-1,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos z białej kapusty

Kroki postępowania

1
Umyte, osuszone i pokrojone w kostkę mięso zrumienić na 2 łyżkach smalcu. Przełożyć do garnka, wlać 1 szklankę gorącej wody, wino, dodać liście laurowe, angielskie ziele i dusić pod przykryciem.
Krok 1 - Bigos z białej kapusty foto
2
Na suchej patelni podsmażyć pokrojoną kiełbasę tak długo, aż się trochę tłuszcz wytopi.
Krok 2 - Bigos z białej kapusty foto
3
Na pozostałym smalcu zeszklić pokrojoną cebulę. Kiełbasę i cebulę połączyć z mięsem i dusić pod przykryciem około pół godziny.
Krok 3 - Bigos z białej kapusty foto
4
Kapustę poszatkować, włożyć do garnka, wlać 2 szklanki wody, zagotować, odcedzić.
Krok 4 - Bigos z białej kapusty foto
5
Kapustę połączyć z mięsem, dodać suszone śliwki, sól, pieprz i dusić do miękkości. Doprawić do smaku kwaskiem cytrynowym i mieloną ostrą papryką. Podawać z pieczywem.
Krok 5 - Bigos z białej kapusty foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 29.12.2013 23:13
Apetyczna kapustka.
halina17 18.11.2013 13:09
Dobry bigos z białej kapusty.
ben-ka 18.11.2013 10:44
Taki apetyczny,a u mnie chcą tylko jeść z kapusty kiszonej:(
Zdzisław 18.11.2013 07:50
dla mnie smaczne jedzenie
Bernadeta1 18.11.2013 00:08
Ja pysznie wygląda!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak