Bigos urozmaicony

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusty

    3 główki
  • woda

  • ziela angielskiego

    kilka sztuk
  • Liść laurowy suszony Prymat

    kilka sztuk
  • śliwek suszonych

    1 opakowanie
  • wina czerwonego

    1/2 lampki
  • grzybów suszonych

    1 opakowanie
  • pieprzu mielonego Prymat

    do smaku
  • przyprawa uniwersalna

    do smaku
  • karkówki

    1/2 kg
  • oliwy

    do smażenia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę poszatkować, przełożyć do wysokiego garnka, zalać wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy. Wstawić na gaz i gotować tak przez 3 godziny na malutkim ogniu, co jakiś czas mieszając.
Pokroić karkówkę w kostkę, Podsmażyć na oliwie. Wrzucić do garnka z gotującym się bigosem. Dodać do tego śliwki i grzyby, wlać wino, doprawić pieprzem i wegetą i dalej gotować na małym ogniu co jakiś czas doglądając.
Bigos im dłużej gotowany tym smaczniejszy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
everything 11.02.2012 14:25
pyszności ;-0
matriasik 07.09.2011 00:18
Uwielbiam takie urozmaicenia ;)
romanrafal 12.08.2011 18:06
fajny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat