Bigos na codzień

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta kiszona

    4 kg
  • szynka wieprzowa

    1 kg
  • żywiecka

    1 kg
  • boczek wędzony

    1 kg
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat

    1 łyżeczka
  • majeranek

    1 łyżeczka
  • kminek

    1 łyżeczka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 szt
  • ziele angielskie

    6 szt
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    3 łyżki
  • włoszczyzna suszona

    1 łyżeczka
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę kiszona wypłukać w wodzie i dobrze odcisnąć. Poszatkować wrzucić do garnka i zalać wodą. Gotować kapustę prawie do miękkości ok 40 min. Odcedzić całkowicie z wody.

W oddzielnym garnku nastawić szynkę, zalać wodą, dodać liścia laurowego, ziela angielskiego i łyżeczkę suszonej włoszczyzny.Gotować do miękkości mięsa. Mięso wyjąć z wywaru, pokroić w kosteczkę i wsypać do kapusty. Powstały wywar z mięsa dolać do bigosu na na 1/4 wysokości garnka z kapustą.

Gotować kapustę na małym ogniu.

Pokroić żywiecką w kosteczkę i dodać do bigosu. Wsypać wszystkie przyprawy i zioła, dokładnie zamieszać kapustę. Boczek pokroić w kostkę i ze smażyć na patelni, dodać mąkę i usmażyć ja na złoty kolor. Zawartość patelni dodać do bigosu i energicznie zamieszać

Bigos można dosolić, chociaż ja tego nie zrobiłam bo był wystarczająco doprawiony.

Podawać z pieczywem.

Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
aisza1 02.11.2013 10:01
smaczne to
Aannkaa82 04.10.2013 21:03
Oj uwielbiam bigosik, aż mi ślinka cieknie :)
Agata 04.10.2013 19:36
zjadłabym , dawno nie robiłam:)
AZgotuj 04.10.2013 19:29
jak dawno nie jadłam, pycha:)
Megg 04.10.2013 18:25
smaczny bigosik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat