Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos na codzień

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 4 kg
szynka wieprzowa 1 kg
żywiecka 1 kg
boczek wędzony 1 kg
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat 1 łyżeczka
majeranek 1 łyżeczka
kminek 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
ziele angielskie 6 szt
mąka pszenna 3 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 3 łyżki
włoszczyzna suszona 1 łyżeczka
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos na codzień

Kapustę kiszona wypłukać w wodzie i dobrze odcisnąć. Poszatkować wrzucić do garnka i zalać wodą. Gotować kapustę prawie do miękkości ok 40 min. Odcedzić całkowicie z wody.

W oddzielnym garnku nastawić szynkę, zalać wodą, dodać liścia laurowego, ziela angielskiego i łyżeczkę suszonej włoszczyzny.Gotować do miękkości mięsa. Mięso wyjąć z wywaru, pokroić w kosteczkę i wsypać do kapusty. Powstały wywar z mięsa dolać do bigosu na na 1/4 wysokości garnka z kapustą.

Gotować kapustę na małym ogniu.

Pokroić żywiecką w kosteczkę i dodać do bigosu. Wsypać wszystkie przyprawy i zioła, dokładnie zamieszać kapustę. Boczek pokroić w kostkę i ze smażyć na patelni, dodać mąkę i usmażyć ja na złoty kolor. Zawartość patelni dodać do bigosu i energicznie zamieszać

Bigos można dosolić, chociaż ja tego nie zrobiłam bo był wystarczająco doprawiony.

Podawać z pieczywem.

Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aisza1 02.11.2013 10:01
smaczne to
Aannkaa82 04.10.2013 21:03
Oj uwielbiam bigosik, aż mi ślinka cieknie :)
Agata
Agata 04.10.2013 19:36
zjadłabym , dawno nie robiłam:)
AZgotuj 04.10.2013 19:29
jak dawno nie jadłam, pycha:)
Megg 04.10.2013 18:25
smaczny bigosik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak