Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kapusta kiszona
4 kg -
szynka wieprzowa
1 kg -
żywiecka
1 kg -
boczek wędzony
1 kg -
Papryka ostra mielona Prymat
1 łyżeczka -
Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat
1 łyżeczka -
majeranek
1 łyżeczka -
kminek
1 łyżeczka -
Liść laurowy suszony Prymat
3 szt -
ziele angielskie
6 szt -
mąka pszenna
3 łyżki -
Papryka słodka mielona Prymat
3 łyżki -
włoszczyzna suszona
1 łyżeczka -
Pieprz ziołowy mielony Prymat
1 łyżeczka -
Pieprz czarny mielony Prymat
1 łyżeczka
Przepis i sposób przygotowania Bigos na codzień
W oddzielnym garnku nastawić szynkę, zalać wodą, dodać liścia laurowego, ziela angielskiego i łyżeczkę suszonej włoszczyzny.Gotować do miękkości mięsa. Mięso wyjąć z wywaru, pokroić w kosteczkę i wsypać do kapusty. Powstały wywar z mięsa dolać do bigosu na na 1/4 wysokości garnka z kapustą.
Gotować kapustę na małym ogniu.
Pokroić żywiecką w kosteczkę i dodać do bigosu. Wsypać wszystkie przyprawy i zioła, dokładnie zamieszać kapustę. Boczek pokroić w kostkę i ze smażyć na patelni, dodać mąkę i usmażyć ja na złoty kolor. Zawartość patelni dodać do bigosu i energicznie zamieszać
Bigos można dosolić, chociaż ja tego nie zrobiłam bo był wystarczająco doprawiony.
Podawać z pieczywem.
Smacznego.
Komentarze (5)