Bigos mieszany słodko-kwaśny z łopatką wieprzową

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta kiszona

    1,5 kg
  • kapusta biała

    1 kg
  • łopatka bez kości

    1,5 kg
  • marchewka

    2 szt.
  • liście laurowe

    3 szt.
  • ziele angielskie

    5 szt.
  • Kucharek

    do smaku
  • czosnek granulowany

    1 łyżeczka
  • smalec

    1 łyżka
  • papryka słodka mielona

    1 (wędzona)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso pokroić w niewielką kostkę i usmażyć na smalcu.
Dodać do posiekanej kiszonej kapusty i zalać wodą - dodać ziele angielskie, liście laurowe i jarzynkę.
Gotować do miękkości kapusty.
W osobnym garnku ugotować poszatkowaną słodką kapustę z grubo utartą marchewką, ale bez dodatku soli!
Całość przelać do kwaśnego bigosu, dokłądnie wymieszać, dodać pieprz, czosnek i nieco jarzynki.
Dusić razemm na małym ogniu, przez godzinę.
W trakcie odgrzewania bigos, z dnia na dzień, robi się coraz smaczniejszy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta 04.12.2012 10:59
lubie bigosik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat