Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kapusta kiszona
1,5 kg -
kapusta biała
1 kg -
łopatka bez kości
1,5 kg -
marchewka
2 szt. -
Liść laurowy suszony Prymat
3 szt. -
ziele angielskie
5 szt. -
Kucharek
do smaku -
Czosnek suszony Prymat
1 łyżeczka -
smalec
1 łyżka -
Papryka słodka mielona Prymat
1 (wędzona)
Przepis i sposób przygotowania Bigos mieszany słodko-kwaśny z łopatką wieprzową
Dodać do posiekanej kiszonej kapusty i zalać wodą - dodać ziele angielskie, liście laurowe i jarzynkę.
Gotować do miękkości kapusty.
W osobnym garnku ugotować poszatkowaną słodką kapustę z grubo utartą marchewką, ale bez dodatku soli!
Całość przelać do kwaśnego bigosu, dokłądnie wymieszać, dodać pieprz, czosnek i nieco jarzynki.
Dusić razemm na małym ogniu, przez godzinę.
W trakcie odgrzewania bigos, z dnia na dzień, robi się coraz smaczniejszy.
Komentarze (1)