Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos dwukolorowy.

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kapusta czerwona 1/2 głowki
kapusta biała 1 główka
kiełbasa zwyczajna 1 laska
karczek 1/2 kg
cebula 1
olej do smażenia
sól do smaku
tymianek
Papryka ostra mielona Prymat
mąka
Liść laurowy suszony Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos dwukolorowy.

Kroki postępowania

1
Kiełbasę kroimy w kostkę , karczek na małe kawałki , cebule obieramy , kroimy w krążki .Wszystko podsmażamy na patelni .
Krok 1 - Bigos dwukolorowy. foto
2
Kapustę czerwoną myjemy szatkujemy .Tak samo robimy z kapustą białą .Najpierw gotujemy kapustę czerwoną podlaną dwoma szkl . wody z odrobiną kwasku cytrynowego , aby kapusta zachowała swój naturalny kolor .
Krok 2 - Bigos dwukolorowy. foto
3
Gdy kapusta będzie szklista , dodajemy kapustę białą , kiełbasę z mięsem i cebulą , doprawiamy do smaku i gotujemy bigos około 30 minut , często mieszając , bez przykrycia . Po tym czasie przykrywamy i dusimy jeszcze około 20-30 minut . Na tłuszczu z kiełbasy robimy zasmażkę z mąki , wlewamy do bigosu , chwilę gotujemy .
Krok 3 - Bigos dwukolorowy. foto
4
Bigos jest gotowy do konsumpcji .Ja podałam z bułką , równie dobrze podajemy z ziemniakami lub chlebem .Życzę smacznego! Wspaniale smakuje!
Krok 4 - Bigos dwukolorowy. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 02.11.2013 17:12
czerwonej nie dodawałam ale zachęca do zrobienia
teresa18 10.10.2013 20:52
ciekawe połączenie
joanna__s 10.10.2013 19:03
Z czerwoną kapustą jeszcze nie jadłam, brzmi zachęcająco :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak