Bigos dwukolorowy.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta czerwona

    1/2 głowki
  • kapusta biała

    1 główka
  • kiełbasa zwyczajna

    1 laska
  • Karczek

    1/2 kg
  • cebula

    1
  • olej do smażenia

  • sól do smaku

  • tymianek

  • Papryka ostra mielona Prymat

  • mąka

  • Liść laurowy suszony Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bigos dwukolorowy. foto
Kiełbasę kroimy w kostkę , karczek na małe kawałki , cebule obieramy , kroimy w krążki .Wszystko podsmażamy na patelni .
Krok 2 - Bigos dwukolorowy. foto
Kapustę czerwoną myjemy szatkujemy .Tak samo robimy z kapustą białą .Najpierw gotujemy kapustę czerwoną podlaną dwoma szkl . wody z odrobiną kwasku cytrynowego , aby kapusta zachowała swój naturalny kolor .
Krok 3 - Bigos dwukolorowy. foto
Gdy kapusta będzie szklista , dodajemy kapustę białą , kiełbasę z mięsem i cebulą , doprawiamy do smaku i gotujemy bigos około 30 minut , często mieszając , bez przykrycia . Po tym czasie przykrywamy i dusimy jeszcze około 20-30 minut . Na tłuszczu z kiełbasy robimy zasmażkę z mąki , wlewamy do bigosu , chwilę gotujemy .
Krok 4 - Bigos dwukolorowy. foto
Bigos jest gotowy do konsumpcji .Ja podałam z bułką , równie dobrze podajemy z ziemniakami lub chlebem .Życzę smacznego! Wspaniale smakuje!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 02.11.2013 17:12
czerwonej nie dodawałam ale zachęca do zrobienia
teresa18 10.10.2013 20:52
ciekawe połączenie
joanna__s 10.10.2013 19:03
Z czerwoną kapustą jeszcze nie jadłam, brzmi zachęcająco :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat