Przepis i sposób przygotowania na: Bigos domowy
Kapustę kiszoną zalać wodą w garnku i gotować, dodać opłukane suszone grzyby. Główkę kapusty oczyścić ze zbędnych liści, opłukać i drobno poszatkować i wstawić w drugim garnku i gotować aż będzie prawie miękka, odlewamy wodę i dodajemy ją do kapusty kiszonej. Boczek kroimy na kawałki, karkówkę tak samo kroimy. Rozgrzewamy patelnie, wkładam boczek,solę go i smażę na rumiano, dodaję karkówkę i też podsmażam na rumiano. Dodaję do kapusty i dalej gotuję bigos. Kiełbasę kroję w talarki i również podsmażam. Też dodaje do bigosu. Jak kapusta będzie już miękka to dodaję koncentrat pomidorowy i ketchup łagodny, przyprawiam do smaku, solą, pieprzem, cukrem i przyprawą do bigosu. Bigos
gotuję bardzo długo, zazwyczaj samą kapustę jednego dnia, a drugiego z dodatkami.
SMACZNEGO!!!