Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos amerykański z kurczakiem - bez kapusty

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak 1 średni
pieczarki 1 kg
fasolka szparagowa 1 kg
papryka czerwona 3-4 duże
cebula 2-3 duże
kukurydza konserwowa 1 puszka
śmietanka 200-250 ml
czosnek 2-3 ząbki
Kucharek
Sól ziołowa jodowana Prymat
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos amerykański z kurczakiem - bez kapusty

Kurczaka umyć, obrać ze skóry, a czyste mięso odciąć od kości i drobno pokroić.
Fasolę szparagową ugotować i odcedzić.
Cebulę obrać, posiekać lub pokroić w piórka i zrumienić na oliwie.
Pieczarki oczyścić, pokroić w cząstki lub plasterki i dodać do usmażonej cebuli - doprawić solą, pieprzem i czosnkiem - dusić 15 minut.
Do grzybów wlać mały kubeczek śmietany i wymieszać, po czym zagotować i odstawić z ognia.
W dużym garnku połączyć fasolkę z pieczarkami.
Na dużej patelni usmażyć mięso kurczaka z dodatkiem przypraw i papryki pokrojonej w kostkę lub paseczki.
Całość dodać do warzyw i dusić razem kilkanaście minut.
Dodać odsączoną kukurydzę.

Do gotowej potrawy można dodać posiekaną zieleninę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 12.11.2012 11:24
Nie mam zielonego pojęcia ;) ... może to taka odmiana czegoś zrobionego inaczej... u nas zazwyczaj mówi się, ze coś zostało zrobione po chińsku - czyli nie tak, jak byśmy się spodziewali... Nazwy nie zmieniłam, bo się wyróżnia ;) Składniki troszkę zmodyfikowałam co do proporcji oraz dodałam nieco inne przyprawy - wg naszego smaku :)
eagle 10.11.2012 21:40
A czemu amerykański?
Habibi 07.11.2012 10:59
Przepis na tę potrawę przywędrował do mnie z Włoch... A, żeby było śmieszniej, tam zawiozła go inna osoba z Polski ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak