Bigos

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta kiszona

    1,5 kg
  • cebula

    3 sztuki
  • marchewka

    3 sztuki
  • kiełbasa w/g uznania

    2 laski
  • łopatka wieprzowa

    0,5 kg
  • Pierś z kurczaka pojedyncza

    2 sztuki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • Kucharek przyprawa do potraw

    do smaku
  • masło

  • Liść laurowy suszony Prymat

    4-5 sztuk
  • ziele angielskie

    5 sztuk
  • kminek

    1 łyżeczka
  • woda

  • kostka rosołowa

    1 sztuka
  • kapusta biała

    1 główka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Łopatkę kroimy w małe kawałeczki i dusimy około 20 min na masełku na małym ogniu, dodajemy cebulę drobno posiekaną. Do wysokiego garnka wsypujemy drobno posiekaną kapustę słodką i kapustę kiszoną ( wcześniej należy przepłukać zimną wodą). Do kapusty dodajemy łopatkę z cebulką. Kiełbasę obieramy ze skórki, kroimy w w kostęczkę i dodajemy do pozostałych składników. Marchewkę trzemy na grubym oczku. Dodajemy do kapustu. Podlewamy wodą. Dodajemy 1 kostkę rosołową, ziele angielskie, liść laurowy, kminek. Pierś z kurczaka osobno gotujemy. Dodajemy ją na samym końcu drobno pokrojoną lub poskubaną. Gotujemy do miękkości. Na końcu doprawiamym kucharkiem i pieprzem. SMACZEGO !!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
monika156 09.11.2010 14:47
apetyczny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat