Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 1 kg
kapusta kiszona 2 kg
łopatka wieprzowa 0,5 kg
kiełbasa 6 sztuk
boczek wędzony 0,5 kg
grzyby suszone 50 gram
wino czerwone 150 ml
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
powidła śliwkowe 1 łyżka
ziele angielskie 3 ziarna
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
pieprz 8 ziaren
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos

Grzyby zalać wodą i odstawić do namoczenia. Białą kapustę posiekać i włożyć do garnka, dodać kiszoną kapustę (jeśli jest bardzo kwaśna można ją przepłukać). Całość wymieszać i podlać wodą. Mięso pokroić na kawałki i obsmażyć na patelni. Kiełbasę pokroić w plasterki, podsmażyć. Boczek pokroić w paski i rownież podsmażyć po czym wszystko dodać do kapusty. Do garnka wrzucić ziele angielskie, liść laurowy, pieprz oraz grzyby - całość wymieszać i gotować na małym ogniu przez ok 2 godziny - co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodać koncentrat, powidła oraz czerwone wino - wymieszać i gotować jeszcze przez godzinę. Na koniec ewentualnie doprawić do smaku solą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 09.11.2015 12:17
Robię bardzo podobnie i jest przepyszny!
Ewa Wojtaszko 09.11.2015 09:55
wino w bigosie? takiego nie próbowałam
Iwusia 08.11.2015 22:15
smakowite zdjęcie
2milutka 08.11.2015 20:50
uwielbiam!!!!
Konczi 08.11.2015 20:30
wygląda rewelacyjnie i tak pewnie smakuje
IKrakowianka 08.11.2015 20:13
uwielbiam bigos!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak