Bigos

Bigos

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta biała

    1 kg
  • kapusta kiszona

    2 kg
  • łopatka wieprzowa

    0,5 kg
  • kiełbasa

    6 sztuk
  • boczek wędzony

    0,5 kg
  • grzyby suszone

    50 gram
  • wino czerwone

    150 ml
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • powidła śliwkowe

    1 łyżka
  • ziele angielskie

    3 ziarna
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 sztuki
  • pieprz

    8 ziaren
  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby zalać wodą i odstawić do namoczenia. Białą kapustę posiekać i włożyć do garnka, dodać kiszoną kapustę (jeśli jest bardzo kwaśna można ją przepłukać). Całość wymieszać i podlać wodą. Mięso pokroić na kawałki i obsmażyć na patelni. Kiełbasę pokroić w plasterki, podsmażyć. Boczek pokroić w paski i rownież podsmażyć po czym wszystko dodać do kapusty. Do garnka wrzucić ziele angielskie, liść laurowy, pieprz oraz grzyby - całość wymieszać i gotować na małym ogniu przez ok 2 godziny - co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodać koncentrat, powidła oraz czerwone wino - wymieszać i gotować jeszcze przez godzinę. Na koniec ewentualnie doprawić do smaku solą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mniam 09.11.2015 12:17
Robię bardzo podobnie i jest przepyszny!
Ewa Wojtaszko 09.11.2015 09:55
wino w bigosie? takiego nie próbowałam
Iwusia 08.11.2015 22:15
smakowite zdjęcie
2milutka 08.11.2015 20:50
uwielbiam!!!!
Konczi 08.11.2015 20:30
wygląda rewelacyjnie i tak pewnie smakuje
IKrakowianka 08.11.2015 20:13
uwielbiam bigos!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat