bigos

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta kiszona

    50 dag
  • wieprzowina

    50 dag
  • kiełbasa

    15 dag
  • wędzony boczek

    5 dag
  • cebula

    5 dag
  • koncentrat pomidorowy

    5 dag
  • sól

  • pieprz

  • liść laurowy

  • ziele angielskie

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pokroić kapustę kiszona, zalać wodą i zagotować w garnku bez przykrycia. Kapustę cukrową obrać z nadpsutych liści, drobno poszatkować, zalać niewielką ilością wody, zagotować w garnku bez przykrycia. Mięso wieprzowe wypłukać, posolić, podsmażyć na tłuszczu na rumiano, włożyć do kapusty kiszonej, dodać przyprawy i po woli razem gotować. Boczek pokroić w kostkę, stopić na patelni i dodać skwarki do kapusty; na tłuszczu po boczku zeszklić cebulkę pokrojoną, zasypać mąką, przyrządzić zasmażkę. Kiełbasę pokroić na plasterki. Gdy kapusta kiszona i mięso są ugotowane, połączyć wszystkie pozostałe składniki, zaprawić bigos zasmażką, przyprawić do smaku- zagotować.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kriso 01.07.2011 18:20
super przepis
Gosia32 13.04.2011 17:14
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat