Bieszczadzkie racuchy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • mąka pszenna typ 500

    400 g
  • jajko

    2 szt
  • zsiadłe mleko

    500 ml
  • cukier

    2 łyżki
  • drożdże świeże

    30 g
  • mleko

    160 ml
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie

Dodatkowo

  • masło

    2-3 łyżki
  • olej do smażenia

  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże ucieramy z cukrem, dodajemy ciepłe mleko, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięty zaczyn z drożdży przelewamy do wysokiej miski, dodajemy stopniowo mąkę, żółtka, sól, cukier wanilinowy i cały czas mieszając wlewamy zsiadłe mleko. Odstawiamy ciasto na ok. 10 minut.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy.

Ja patelnię wysmarowałam masłem i smażyłam swoje racuchy jaj naleśniki. Pani Wiesia smażyła je na głębokim oleju :)

Wybór jak będziecie smażyć należy do Was.

Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem, łyżką nakładamy małe porcje ciasta i smażymy z obu stron na złoty kolor.

Racuchy podajemy posypane cukrem pudrem, z ulubioną konfiturą, miodem – jak lubicie!

Ja podałam z musem jabłkowym.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wiktoria29 13.12.2014 19:35
smakowite na śniadanko
Malinka 13.12.2014 17:36
Placuszki, racuszki to coś co uwielbiam :) A twoje wyglądają bardzo apetycznie!
kasia.s 13.12.2014 16:28
pyszności:)
idealme 13.12.2014 13:03
bardzo smaczne ;)
jola91 13.12.2014 12:46
Wyśmienicie wyglądają
olkaaa 13.12.2014 12:41
bardzo fajne
Wiesława1 13.12.2014 11:33
świetne placuszki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat