Przepis i sposób przygotowania na: Bieszczadzkie racuchy
Wyrośnięty zaczyn z drożdży przelewamy do wysokiej miski, dodajemy stopniowo mąkę, żółtka, sól, cukier wanilinowy i cały czas mieszając wlewamy zsiadłe mleko. Odstawiamy ciasto na ok. 10 minut.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy.
Ja patelnię wysmarowałam masłem i smażyłam swoje racuchy jaj naleśniki. Pani Wiesia smażyła je na głębokim oleju :)
Wybór jak będziecie smażyć należy do Was.
Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem, łyżką nakładamy małe porcje ciasta i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Racuchy podajemy posypane cukrem pudrem, z ulubioną konfiturą, miodem – jak lubicie!
Ja podałam z musem jabłkowym.
Smacznego!