Biały tort Malibu wg Marty Gessler - boski!

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt

  • cukru

    3/4 szkl
  • jaj

    7
  • mąki ziemniaczanej

    1 łyżka
  • mąki pszennej

    2 szkl
  • proszku do pieczenia

    1 i 1/2 łyżeczki
  • masa

  • śmietanki 30%

    1 litr
  • cukru pudru

    1/2 szkl
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżeczki
  • soku z cytryny

    1/2
  • tabliczka białej czekolady

  • malibu

    100 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Robię biszkopt:
Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywną pianę, dodając po 1 łyżce cukru. Ubijam masę, dodając po 1 żółtku. Powoli wsypuję przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie mieszam. Ciasto wylewam do prostokątnej formy i piekę 35 - 40 min w temperaturze 180 ℃.
Robię masę:
Zimną śmietankę ubijam na sztywno z cukrem. Pod koniec ubijania dodaję sok z cytryny, rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę oraz malibu. Ubijam jeszcze chwilę. Biszkopt kroję na 3 części, smaruję kremem malibu i posypuję pokruszoną białą czekoladą. :lizak:

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
aginaa 30.09.2010 10:39
mniam
elwal 22.07.2010 23:20
Przepis skopiowany z forum: http://forum.styl.fm/tort-smietanowy.t93304.htm ... nawet nie zlikwidowano charakterystycznego dla forum opisu emoticonów \":lizak:\"

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat