Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biały tort

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 4
aromat waniliowy 1 łyżeczki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mąka pszenna 1,5 szklanki
masło 170 gram
cukier kryształ 1/2 szklanki
banan 2
masa
ser biały 500 gram
mąka pszenna 2 łyżki
cukier kryształ 1/2 szklanki
jajko 2
aromat waniliowy 1 łyżeczki
cukier wanilinowy 1 łyżeczki
śmietana 30% 1/4 szklanki
Polewa:
ser 250 gram
cukier kryształ 4 łyżki
śmietana 30% 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Biały tort

Kroki postępowania

1
- Składniki na masę: ser+mąka+cukier+ekstrakt+cukier waniliowy = zmiksować. Dodawać po jednym jajku i krótko miksować, na koniec dodać śmietankę i całość zmiksować na jednolita masę. Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia tak aby wychodził poza obręb obręczy. Masę serową przelać i piec 20 minut, a następnie przez około 1h w temperaturze 125 stopni. Masa ma być zwarta i się ściąć. Po upieczeniu, zdjąć obręcz, masę przełożyć na talerz i wstawić do lodówki
Krok 1 - Biały tort foto
2
- Ciasto: jajka i ekstrakt zmiksować krótko. Do osobnej miski przesiać mąką, dodać cukier i proszek do pieczenia- wymieszać łyżką. Do jajek dodać miękkie masło- miksować i dodawać mieszankę z mąką. Całość dokładnie ukręcić mikserem. Dno tortownicy robimy jak poprzednio plus smarujemy boki masłem. Banany kroimy cienko wzdłuż i układamy na dnie formy. Banany zalewamy masą ciasta wyrównujemy . Wkładamy do piekarnika na 35 minut i pieczemy w temperaturze 180 stopni
- Składniki na wierzch ubijać mikserem tak długo aż będzie ma gęsta i zwarta
- Na wierzch ciasta z bananami kładziemy płaski talerz/paterę/ blaszkę i odwracamy ciasto do góry nogami. Tniemy je powoli wzdłuż i górną część zdejmujemy ostrożnie. Na pierwszą warstwę dajemy serek mascarpone, następnie układamy masę serową, ponownie ją smarujemy cienko mascarpone i kładziemy górną cześć ciasta z bananami i ponownie posmarować mascarpone plus boki torciku
Krok 2 - Biały tort foto
3
Ogólnie trzeba się trochę nagimnastykować ;) i najlepiej kroić ciasto wzdłuż w dwie osoby ( jedna kroi, druga podkłada papier pod cięty spód). Może jest trochę zachodu i czasochłonne, ale za to jakie pyszne!
Krok 3 - Biały tort foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 09.03.2014 15:09
smaczne ciasto
Megg 09.03.2014 14:24
wyśmienity torcik
czarrna 09.03.2014 14:16
Ale smakowity :)
as28 09.03.2014 13:38
mniam mniam
Caterina 09.03.2014 13:14
owszem pyszny! :) dziękuję za miłe słowa
Agata3 09.03.2014 13:10
pyszniutki torcik:)
Monia 09.03.2014 12:44
Już mi ślinka cieknie :D
agnieszka131919 09.03.2014 12:29
na pewno pyszny
idealme 09.03.2014 12:27
bardzo smaczny!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak