Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bialy tort

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 8
cukier 2 szklanki
mąka 2 szklanki
proszek do pieczenia 1 lyzeczka
masło 1 kostka
mleko 2 szklanki
dżem morelowy 1 sloik
spirytus 50 ml
śmietana kremowa 30% lub 36% 200 ml
śmietan fix 1 opakowanie
budyń waniliowy 1 opakowanie
herbata 0,5 szklanka
brzoskwinie w puszce 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Bialy tort

Powoli zbliza sie koniec lata. Proponuje wiec przepis na bialy tort, ktory od dawna przyrzadzam dla znajomych z okazji "Pozegnania Lata".
Pieczemy biszkopt: oddzielamy zoltka od bialek, bialka ubijamy ze szklanka cukru na sztywna piane. Nastepnie dodajemy zoltka, mieszamy. Przesiewamy make i proszek do pieczenia przez sitko, delikatnie mieszamy (trzeba uwazac, zeby nie powstaly grudy). Wlewamy do tortownicy wylozonej papierem do pieczenia, pieczemy 20-30 min w 200 stopniach. Uwaga: po wylaczeniu piekarnika nie wyjmujemy ciasta od razu, tylko pozwalamy mu "dojsc", bo inaczej opadnie.
Krem: najpierw przygotowujemy budyn. Szklanke mleka wlewamy do garnuszka, stawiamy na malym ogniu, wsypujemy szklanke cukru i podgrzewamy mieszajac, dopoki cukier sie rozpusci. W pozostalej szklance mleka rozpuszczamy budyn z torebki, dodajemy do gotujacego sie mleka z cukrem, mieszamy az zgestnieje (uwaga: ma byc geste, nie tak jak normalny budyn podawany na derer). Odstawiamy do wystygniecia. Maslo miksujemy na biala mase, nastepnie dodajemy budyn po 1 lyzce, nadal miksujac. Krem gotowy!
Biszkopt przekrajamy na 3 czesci. Kazda z nich nasaczamy ponczem, ktory robimy z pol szklanki mocnej czarnej herbaty i 50 ml spirytusu. Pierwsza czesc smarujemy dzemem morelowym. Przykrywany druga czescia, na ktora wykladamy krem (uwaga: warstwa kremu wychodzi dosc gruba, ale tak ma byc). Przykrywamy ostatnia czescia. Ubijamy smietane ze smietan fixem * jesli ktos lubi, mozna dodac nieco cukru, dla mnie osobiscie jest wtedy za slodkie). Dekorujemy tort ubita smietana i pokrojonymi brzoskwiniami z puszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak