Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Białkowiec przekładany

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna 3 szklanki
białko 1 szklanka
olej 1 szklanka
cukier drobny 1,5 szklanki
mleko 0,5 szklanki (letnie)
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier waniliowy 1 opakowanie

MASA KAKAOWA

masło 150 g
cukier 3/4 szklanki
żółtko jajek 2 szt.
jajko 2 szt.
kakao 1 łyżka

DODATKI

wiórki kokosowe

Przepis i sposób przygotowania na: Białkowiec przekładany

Co zrobić z nadmiarem białek? Bałkowiec! :D Ostatnio zostało mi ich sporo po ajerkoniaku i nie wiedziałam co z nimi zrobić, ale na szczęście szybko znalazły zastosowanie. Dziś zapraszam na proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z białek, które jest smaczne, delikatne i puszyste. Białkowiec może stanowić samodzielny deser lub podstawę do różnego typu przekładańców. Ja postanowiłam przełożyć go masą kakaową. Serdecznie polecam :D

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1. PRZYGOTOWANIE CIASTA: Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy stopniowo cukier (zwykły i waniliowy) oraz wlewamy na przemian olej, mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Powstałą masę wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 45 minut.

KROK 2. PRZYGOTOWANIE MASY KAKAOWEJ: Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier oraz kakao i lekko zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień i cały czas mieszając dodajemy żółtka i jajka. Kiedy masa zgęstnieje, zdejmujemy ją szybko z ognia i studzimy.

KROK 3. WYKOŃCZENIE: Ostudzony białkowiec dzielimy na równe części (ilość wedle uznania) i smarujemy każdą z nich masą kakaową, a następnie składamy. Wierzch ciasta również smarujemy cienką warstwą masy i posypujemy ją wiórkami kokosowymi.

Życzę smacznego! :D

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 28.08.2016 22:53
Apetyczne ciasto
IZABELA29 15.08.2016 12:02
na pewno smaczny
Diana Rusiłowicz 05.07.2016 01:26
Pycha! Z chęcią bym zjadła :)
adelajda 25.06.2016 16:40
Super przepis :)
Mniam 24.06.2016 11:47
Lubię takie ciasta, bo fajnie można wykorzystać białka :)
gusia1000 24.06.2016 11:35
Fajne ciasto.
Lis 24.06.2016 09:01
Bardzo apetyczne
Babeczka35 24.06.2016 07:26
Pyszne ciasto:)
smerfetka79 23.06.2016 23:36
ciekawy przepis.= dodaję do ulubionych!
Katarzyna59 23.06.2016 21:14
wygląda obłędnie
agnieszka214 23.06.2016 20:01
same słodkości takei lubie
mirosława4 23.06.2016 18:58
apetyczny !
Aleksandra/Olcia 23.06.2016 18:51
mniam mniam
KORAL 23.06.2016 18:38
Świetne :)
Franciszek 23.06.2016 18:03
super do kawy :)
Renataj 23.06.2016 17:57
Apetyczne ciasto - dobry sposób na wykorzystanie białek:)
jagoda5913 23.06.2016 17:54
pyszny deser :)
ania2610 23.06.2016 16:42
fajne ciasto!
msmariusz 23.06.2016 15:43
same pyszności
gosia56 23.06.2016 15:07
pyszny przekładaniec;)
ben-ka 23.06.2016 14:27
Podoba mi się przepis.
Agnieszka-87-25 23.06.2016 14:26
pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak