Białe szparagi zapiekane w szynce

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szparagi białe

    1 pęczek
  • szynka gotowana

    kilkanaście plasterków
  • mąka

    3 łyżki
  • masło

    3 łyżki
  • mleko

    1 szklanka
  • ser żółty

    200 gram
  • woda

    1 garnek
  • sól

    do smaku
  • Pieprz biały mielony Prymat

  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Białe szparagi zapiekane w szynce foto
Szparagi obrać i podgotować w osolonej wodzie. Zawinąć w szynkę i wyłożyć w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.
Krok 2 - Białe szparagi zapiekane w szynce foto
W rondelku roztopić masło. Dodać mąkę, lekko podsmażyć. Wlać mleko i gotować do zgęstnienia. Przyprawić gałką i białym pieprzem.
Krok 3 - Białe szparagi zapiekane w szynce foto
Szparagi zalać beszamelem i posypać startym serem.
Krok 4 - Białe szparagi zapiekane w szynce foto
Zapiekać szparagi do zrumienienia się sera.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat