Białe kiełbaski po tunezyjsku.

Białe kiełbaski po tunezyjsku.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kiełbasa biała

    8 szt
  • pomidory pelati

    50 dag
  • papryka czerwona

    25 dag
  • ząbki czosnku

    4 szt
  • oliwa

    50 ml
  • Kminek mielony Prymat

    0,5 łyżeczki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    0,5 łyżeczki
  • sól do smaku

  • cukier

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Białe kiełbaski po tunezyjsku. foto
Przygotować składniki z papryką i harissą w roli głównej.
Krok 2 - Białe kiełbaski po tunezyjsku. foto
Kiełbaski
Krok 3 - Białe kiełbaski po tunezyjsku. foto
obsmażyć z obydwu stron na silnie rozgrzanej oliwie na rumiano,0k.10min.
Krok 4 - Białe kiełbaski po tunezyjsku. foto
Dodać kostki pomidorów, przeciśnięty czosnek, harissę, zmielony kminek i mieloną czerwona paprykę.Wlać 150ml wody ,zagotować i dusić na małym ogniu 15minut.
Krok 5 - Białe kiełbaski po tunezyjsku. foto
Dorzucić paski świeżej papryki ,wymieszać i dusić jeszcze 15minut.
Krok 6 - Białe kiełbaski po tunezyjsku. foto
Podawać gorące z pieczywem lub makaronem. Ja podałem z plackiem z topinamburu.
Christopher
W oryginalnym przepisie są marquezy czyli czerwone kiełbaski z baraniny i wołowiny. Czerwony kolor nadaje domieszka harissy. Nasze rodzime białe kiełbaski świetnie czują się w klimacie kuchni arabskiej. Nie wierzcie mina słowo, tylko sprawdźcie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 03.07.2014 23:29
Danie wspaniałe ,zresztą ja jestem pod wrażeniem Twoich propozycji,nic tylko jeść:)
Zdzisław 03.07.2014 20:54
dla mnie to smaczne danie
Beata999 03.07.2014 20:29
Ciekawa propozycja.
kasienka23 03.07.2014 18:34
lubię takie dania!
Anna133 03.07.2014 16:55
moje smaki uwielbiam takie dania
Maria 70 03.07.2014 15:31
Ciekawie podana nasza kiełbaska.
Czyki 03.07.2014 14:18
Kusisz tymi smakami :)super danie :)
Lidzia 03.07.2014 13:11
Wspaniałe danie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat