biała kiełbasa ze śliwkami i z jałowcem

biała kiełbasa ze śliwkami i z jałowcem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • biała kiełbasa

    800 gram
  • cebula biała

    2 szt.
  • suszone śliwki

    200 gram
  • jabłka

    2 szt.
  • wino białe wytrawne

    1/2 szklanki
  • majeranek Prymat

    2 łyżki
  • sól

  • olej

    2-3 łyżki
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • owoc jałowca

    kilka szt.
  • liść laurowy

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W garnku zagotuj wodę, wrzuć kiełbasę i gotuj ją 5-6 minut, potem odcedź. Cebule pokrój w piórka, jabłka w ćwiartki (skrop je sokiem z cytryny, żeby się nie utleniły).
Na patelni rozgrzej olej, lekko zrumień kiełbasę, potem przełóż ją do naczynia żaroodpornego. Na tym samym tłuszczu podsmaż delikatnie cebulę, dodaj ją do kiełbasy razem z jabłkami i ze śliwkami. Wszystko posyp majerankiem, solą, oprósz pieprzem, dodaj liść laurowy, na koniec podlej winem wytrawnym. Piecz 30 minut w temp. 190 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

agata1722

10.05.2011 10:55
w takim wykonaniu nie miałam jeszcze przyjemności kosztować

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat