Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biała kiełbasa w sosie śmietanowo-piwnym z chrzanem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

kiełbasa biała 5-6 sztuk
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
ziele angielskie 2 sztuki

Sos

piwo jasne 250 ml
wywar z kiełbasy 125 ml
śmietana 18 proc 4-5 łyżek
chrzan tarty 1 łyżka
cebula 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
mąka pszenna 1-2 łyżki
sól
pieprz

Ponadto

masło do smażenia

Porada

Tym razem przedstawiam Wam propozycję dla miłośników piwa, ale zapewniam, że Ci którzy nie przepadają za smakiem tego trunku (ja nie znoszę!) też będą zachwyceni sosem śmietanowo-piwnym z lekką nutą chrzanu.

Przepis i sposób przygotowania na: Biała kiełbasa w sosie śmietanowo-piwnym z chrzanem

Kiełbasę ugotować z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego.
(Parzoną gotować około 10 minut, a surową 20-30 minut.)
Z garnka odlać 1/2 szklanki wywaru.
Cebulę z czosnkiem drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle/oleju.
Dodać mąkę oraz jeśli istnieje taka potrzeba - to również odrobinę tłuszczu.
Całość smażyć (mieszając) przez około 1-2 minuty.
Następnie należy wlać piwo i całość mieszać do zgęstnienia sosu.
Śmietanę połączyć z chrzanem oraz wywarem, a następnie z sosem na patelni.
Gotowy sos doprawić solą z pieprzem i podawać z ciepłą kiełbasą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.06.2018 19:25
zawsze dobra.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak