Biała czekolada

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czekolada biała

    4 tabliczki
  • wafelki

    3 op
  • masło

    30 dag
  • jaja

    2
  • cukier puder

    2 łyżki
  • polewa czekoladowa

  • żurawina

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zagotować w garnku wodę, postawić na nim miskę z białą czekoladą; rozpuścić. Dodać masło, wymieszać razem do powstania jednolitej masy.
W drugim naczyniu ubić na krem jajka z cukrem pudrem i dodać do masy czekoladowej. Wymieszać mikserem na gładką masę. Zostawić w gorącej kąpieli aby masa nie zastygła.
Formę np keksową wyłożyć folią. Wylać trochę masy czekoladowej, wyłożyć wzdłuż dwa wafelki, posypać żurawiną. Przykryć warstwą czekoladową. Na wierzchu ułożyć pokrojonego wafelka i posypać żurawiną. Zakryć folią (aby czekolada nie chłonęła zapachów) i wstawić na noc do lodówki. W miedzyczasie, jak masa już trochę stężeje, rozpuścić polewę czekoladową i udekorować wierzch i ponownie wstawić do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Teresa19 26.10.2011 07:39
aż ślinka leci
maryśka 02.08.2011 07:19
pyszności
eduszo 11.05.2011 20:27
Fajny pomysł.
jogobella231 05.05.2011 08:34
pycha
Grazyna0211 01.05.2011 18:09
boski deser pyszności!
Aida 24.04.2011 10:31
polecam :)
Ewa111 23.04.2011 21:20
jestem wielbicielką białej czekolady,przepis na pewno wypróbuję
accee 16.04.2011 23:04
Smaczne
jarek4 09.04.2011 19:07
mniam
Aida 07.04.2011 14:26
Drogie Panie, jeśli lubicie białą czekoladę, smak z letka śmietankowy...aksamitny to polecam :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat