Biała czekolada

Biała czekolada

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czekolada biała

    4 tabliczki
  • wafelki

    3 op
  • masło

    30 dag
  • jaja

    2
  • cukier puder

    2 łyżki
  • polewa czekoladowa

  • żurawina

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zagotować w garnku wodę, postawić na nim miskę z białą czekoladą; rozpuścić. Dodać masło, wymieszać razem do powstania jednolitej masy.
W drugim naczyniu ubić na krem jajka z cukrem pudrem i dodać do masy czekoladowej. Wymieszać mikserem na gładką masę. Zostawić w gorącej kąpieli aby masa nie zastygła.
Formę np keksową wyłożyć folią. Wylać trochę masy czekoladowej, wyłożyć wzdłuż dwa wafelki, posypać żurawiną. Przykryć warstwą czekoladową. Na wierzchu ułożyć pokrojonego wafelka i posypać żurawiną. Zakryć folią (aby czekolada nie chłonęła zapachów) i wstawić na noc do lodówki. W miedzyczasie, jak masa już trochę stężeje, rozpuścić polewę czekoladową i udekorować wierzch i ponownie wstawić do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Teresa19

26.10.2011 07:39
aż ślinka leci

maryśka

02.08.2011 07:19
pyszności

eduszo

11.05.2011 20:27
Fajny pomysł.

jogobella231

05.05.2011 08:34
pycha

Grazyna0211

01.05.2011 18:09
boski deser pyszności!

Aida

24.04.2011 10:31
polecam :)

Ewa111

23.04.2011 21:20
jestem wielbicielką białej czekolady,przepis na pewno wypróbuję

accee

16.04.2011 23:04
Smaczne

jarek4

09.04.2011 19:07
mniam

Aida

07.04.2011 14:26
Drogie Panie, jeśli lubicie białą czekoladę, smak z letka śmietankowy...aksamitny to polecam :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat