Biała bułka przedwojenna

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    55 g
  • mleko

    1/2 szkl
  • jajko

    1 szt
  • margaryna

    2 łyżki
  • cukier

    2 łyżki
  • drożdże świeże

    40 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozetrzeć z ciepłym mlekiem, łyżką cukru i 3 łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na 15min. Resztę mąki zmieszać z wyrośniętym rozczynem, jajkiem rozmąconym z łyżką cukru, stopioną margaryną oraz 5 łyżkami ciepłej przegotowanej wody. Zagnieść, przykryć ściereczką i odstawić na 40min w ciepłe miejsce. Ponownie zagnieść i podzielić na 2 części. Dwie keksówki o długości 20cm natłuścić i wysypać cienko kaszką manną. Odstawić na kolejne 30min. Posmarować kilkoma łyżkami mleka, piec ok. 30 min w temp. 200st.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Iwusia 03.10.2013 23:29
bardzo ciekawy przepis, warto wypróbować
Czarnula87 02.10.2013 19:45
lubię takie bułeczki
margaret 02.10.2013 18:52
ładnie wygląda:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat