Przepis i sposób przygotowania na: Biała bułka przedwojenna
Drożdże rozetrzeć z ciepłym mlekiem, łyżką cukru i 3 łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Resztę mąki wymieszać z wyrośniętym rozczynem, jajkiem rozmąconym z łyżką cukru, stopioną margaryną oraz 5 łyżkami ciepłej przegotowanej wody.
Zagnieść, przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ponownie zagnieść i podzielić na 2 części.
Dwie keksówki o długości 20 cm natłuścić masłem, wysypać cienko kaszą manną i przełożyć ciasto. Przygotowane blaszki z ciastem odstawić na kolejne 30 minut. Następnie posmarować ciasto kilkoma łyżkami mleka. Piec ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni.