Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biała bułka przedwojenna

3.0
(15)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 550 gramów
mleko 1/2 szklanki
jajko 1 sztuka
margaryna 2 łyżki
cukier 2 łyżki
drożdże świeże 40 gramów

Do blachy:

kasza manna
masło

Do posmarowania chleba:

mleko

Przepis i sposób przygotowania na: Biała bułka przedwojenna

Drożdże rozetrzeć z ciepłym mlekiem, łyżką cukru i 3 łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.

Resztę mąki wymieszać z wyrośniętym rozczynem, jajkiem rozmąconym z łyżką cukru, stopioną margaryną oraz 5 łyżkami ciepłej przegotowanej wody.

Zagnieść, przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ponownie zagnieść i podzielić na 2 części.

Dwie keksówki o długości 20 cm natłuścić masłem, wysypać cienko kaszą manną i przełożyć ciasto. Przygotowane blaszki z ciastem odstawić na kolejne 30 minut. Następnie posmarować ciasto kilkoma łyżkami mleka. Piec ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 03.10.2013 23:29
bardzo ciekawy przepis, warto wypróbować
Czarnula87 02.10.2013 19:45
lubię takie bułeczki
margaret 02.10.2013 18:52
ładnie wygląda:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak