Biała bułka przedwojenna

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    550 gramów
  • mleko

    1/2 szklanki
  • jajko

    1 sztuka
  • margaryna

    2 łyżki
  • cukier

    2 łyżki
  • drożdże świeże

    40 gramów

Do blachy:

  • kasza manna

  • masło

Do posmarowania chleba:

  • mleko

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozetrzeć z ciepłym mlekiem, łyżką cukru i 3 łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.

Resztę mąki wymieszać z wyrośniętym rozczynem, jajkiem rozmąconym z łyżką cukru, stopioną margaryną oraz 5 łyżkami ciepłej przegotowanej wody.

Zagnieść, przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ponownie zagnieść i podzielić na 2 części.

Dwie keksówki o długości 20 cm natłuścić masłem, wysypać cienko kaszą manną i przełożyć ciasto. Przygotowane blaszki z ciastem odstawić na kolejne 30 minut. Następnie posmarować ciasto kilkoma łyżkami mleka. Piec ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Iwusia 03.10.2013 23:29
bardzo ciekawy przepis, warto wypróbować
Czarnula87 02.10.2013 19:45
lubię takie bułeczki
margaret 02.10.2013 18:52
ładnie wygląda:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat