Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bezy z masą bananową

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Bezy

białko 5 szt
cukier 250 g
sól 1 szczypta

Masa bananowa

banan 1 szt
serek mascarpone 250 g
śmietana 30% 200 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Bezy z masą bananową

Kroki postępowania

1
Białka ubić z solą na sztywną pianę.
Krok 1 - Bezy z masą bananową foto
2
Do ubitych białek dodawać stopniowo cukier.
Krok 2 - Bezy z masą bananową foto
3
Wyłożyć masę na blachę pokrytą papierem do pieczenia za pomocą łyżki. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 120 stopni przez 2 godziny.
Krok 3 - Bezy z masą bananową foto
4
Przygotować masę bananową: zblendować banany.
Krok 4 - Bezy z masą bananową foto
5
Zmiksować śmietanę 30% i serek mascarpone na gęstą masę.
Krok 5 - Bezy z masą bananową foto
6
Dodać banany do mieszanki śmietany z serkiem. Zmiksować krótko.
Krok 6 - Bezy z masą bananową foto
7
Masę schłodzić w lodówce przez min. 1 godzinę i za pomocą rękawa cukierniczego wykładać na ostudzone bezy. Przechowywać w lodówce.
Krok 7 - Bezy z masą bananową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Damiano
Damiano 14.03.2015 07:26
na pewno smaczne
Anna169Hosz 12.03.2015 14:25
Na sam widok dostałam ślinotoku:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak