Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bezy

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

białko 4
sól szczypta
cukier 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Bezy

Białka ubić ze szczyptą soli na pianę (do momentu, aż piana nie będzie wypadać z naczynia). Następnie powoli, po łyżeczce wsypywać cukier, jednocześnie miksując. Po wsypaniu całej szklanki cukru, ubijać jeszcze przez ok. 5 min. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia uformować bezy (kształt dowolny: kulki, różyczki itp.).

Pieczenie: jeśli chcemy, aby bezy były w całości kruche, należy piec je ok. 70-80 min w zależności od ich wielkości w temperaturze 100-110 stopni Celsjusza. Jeśli natomiast chcemy, by były płynne w środku, należy piec je ok. 30-40 min w temperaturze 170 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 18.02.2014 09:53
też takie robię
alaaa 09.02.2014 22:01
kaloryczne ale ja je uwielbiam
sara1 09.02.2014 13:58
pyszne ciacha
tomek18 09.02.2014 09:34
bardzo lubimy bezy:) zwłaszcza córka
iziona 02.02.2014 08:38
Ja nie umiem robić nawet brzydkich bez, a te są cudne
malaczarna23 01.02.2014 19:23
uwielbiam bezy :)
adelajda 01.02.2014 17:32
też takie robię
Marta1986 01.02.2014 17:31
smaczne słodkości
ewelinapac 01.02.2014 17:21
uwielbiam bezy
treonina 01.02.2014 17:20
Świetnie nadają się do wykorzystania białka pozostałego przy pieczeniu innych ciast.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak