Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bezy

2.0
(4)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Bezy wbrew pozorom nie są trudne.

Składniki:

Składniki na bezy:

białko 4 sztuki
cukier 1 szklanka
sól 1 szczypta

Porada

Jeśli białka nie chcą się ubić dodać szczyptę soli.

Przepis i sposób przygotowania na: Bezy

1. Białka ubijamy na sztywną pianę.
2. Następnie stopniowo wsypujemy cukier cały czas ubijając.
3. Masę na bezę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy beziki na wcześniej wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach.
4. Z kolei bezy pieczemy przez 10 minut w 120 stopniach.
5. Temperaturę zmniejszamy do 90 stopni i suszymy bezy przez 2 godziny przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika z termoobiegiem.
6. Po tym czasie pozostawiamy je w piekarniku do wystygnięcia i zdejmujemy je z papieru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak