Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bezowy torcik na Dzień Mamy.

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

białko 6 sztuk
cukier puder 300 gram
mąka ziemniaczana 2 łyżki
dżem malinowy 8 łyżek
kolorowa posypka 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Bezowy torcik na Dzień Mamy.

Białka ubijamy na sztywno.
W między czasie dodajemy cukier i ubijamy dalej .
Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną.
Gdy piana będzie ubita tak sztyno że gdy odwrócimy miskę do góry dnem , nic z niej nie wypadnie , na papierze rusyjemy ołówkiem dwa serca .
Paper wykładamy na blachę a na wyrsowane serca wykładamy bitą śmietanę. Oczywiście niecałą.
Bezy wstawiamy do nagrzanego do 150°C piekarnika i pieczemy ok. 70-80 minut.
Po u[ieczeniu bezy odczepiamy delkatnie od paperu i jeden spód smarujemy dżemem malinowym.
Na posmarowaną bezę kładziemy kolejne serce .
Cały torcik z góry smarujemy bitą śmietaną i obsypujemy kolorową posypką.
Każda mama się ucieszy z takiej pyszności.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 03.05.2013 11:49
Bardzo smaczny
msmors 02.05.2013 21:53
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak