Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bezowe ciastka z masą mascarpone i czereśniami

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

beza

cukier puder 220 g
białko 100 g/ ok 3szt
migdały 2 łyzki / mielone

masa

śmietana kremówka 600 g
serek mascarpone 250 g
amaretto 3 łyżki
czereśnie 36 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Bezowe ciastka z masą mascarpone i czereśniami

Beza:
Ubijamy białka na sztywno, po czym stopniowo dodajemy cukier nadal ubijając, masa ma być szklista i gęsta, by dało się formować kształty. Na koniec wsypujemy mielone migdały , mieszamy tylko by się połączyły z białkami.
Przekładamy masę do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia prostokąty 4cm na 7cm mi się zmieściło 12 szt i na tyle też masy starczyło, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 130st na 20min. po czym zmniejszamy na 100st i suszymy ok 90min zależy od wielkości ciastek i czy mają być w środku ciągnące czy całkiem suche.

Masa:
Śmietanę ubijamy na sztywno, używam zawsze 36% , do ubitej dodajemy serek i na wolnych obrotach łączymy ze sobą ,dodajemy amaretto odrobinę by masa nie popłynęła i rękawem wyciskamy na zimne bezy tworząc kolejny prostokąt .
Czereśnie myjemy i osuszamy, drylujemy i p;rzekrajamy na pół dekorujemy nasze ciastka i podajemy .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 12.06.2014 11:47
@Anna133 to tak jak ja :) są takie pyszne jak nie wiem co. Pomyśleć, że kiedyś kręciłam nosem na samo wspomnienie o bezach.
migotka28 11.06.2014 22:51
poprosze jedno albo dwa:)
alaaa 11.06.2014 14:38
uwielbiam bezy z śmietanką , super pomysł z takim kształtem
ben-ka 11.06.2014 13:57
Przepiękne!
wwwiolka 11.06.2014 13:41
Bardzo fajny pomysł.
patryska76 11.06.2014 11:25
Ojej.. Ale pyszności! :-)
patryska76 11.06.2014 11:25
Ojej.. Ale pyszności! :-)
wyattearp 11.06.2014 10:38
ale pysznie wyglądają
Agnieszka-87-25 11.06.2014 10:14
ale śliczności
asiczekz 11.06.2014 10:12
pięknie się prezentują
Krystyna32 11.06.2014 09:49
wyglądają wspaniale
Noruas 11.06.2014 09:41
rewelacja! jakie piękne!
IlonaAlbertos 11.06.2014 09:18
Aż ślinka cieknie. Wspaniałe słodkości.
Magula 11.06.2014 09:08
Ohh to coś dla mnie, pycha
pajbek 11.06.2014 08:41
Super, coś dla mnie ;-)
Anna133 11.06.2014 08:28
Jestem ostatnio fanką bez nauczyłam się ich robić i bardzo nam smakują, w opisie zapomniałam dopisać że do masy białkowej dodajemy na koniec migdały :)
Malinka 11.06.2014 08:15
Wyglądają przecudnie!!! I smakują pewnie też wspaniale :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak