Bezowe ciastka z masą mascarpone i czereśniami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

beza

  • cukier puder

    220 g
  • białko

    100 g/ ok 3szt
  • migdały

    2 łyzki / mielone

masa

  • śmietana kremówka

    600 g
  • serek mascarpone

    250 g
  • amaretto

    3 łyżki
  • czereśnie

    36 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Beza:
Ubijamy białka na sztywno, po czym stopniowo dodajemy cukier nadal ubijając, masa ma być szklista i gęsta, by dało się formować kształty. Na koniec wsypujemy mielone migdały , mieszamy tylko by się połączyły z białkami.
Przekładamy masę do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia prostokąty 4cm na 7cm mi się zmieściło 12 szt i na tyle też masy starczyło, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 130st na 20min. po czym zmniejszamy na 100st i suszymy ok 90min zależy od wielkości ciastek i czy mają być w środku ciągnące czy całkiem suche.

Masa:
Śmietanę ubijamy na sztywno, używam zawsze 36% , do ubitej dodajemy serek i na wolnych obrotach łączymy ze sobą ,dodajemy amaretto odrobinę by masa nie popłynęła i rękawem wyciskamy na zimne bezy tworząc kolejny prostokąt .
Czereśnie myjemy i osuszamy, drylujemy i p;rzekrajamy na pół dekorujemy nasze ciastka i podajemy .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mniam 12.06.2014 11:47
@Anna133 to tak jak ja :) są takie pyszne jak nie wiem co. Pomyśleć, że kiedyś kręciłam nosem na samo wspomnienie o bezach.
migotka28 11.06.2014 22:51
poprosze jedno albo dwa:)
alaaa 11.06.2014 14:38
uwielbiam bezy z śmietanką , super pomysł z takim kształtem
ben-ka 11.06.2014 13:57
Przepiękne!
wwwiolka 11.06.2014 13:41
Bardzo fajny pomysł.
patryska76 11.06.2014 11:25
Ojej.. Ale pyszności! :-)
patryska76 11.06.2014 11:25
Ojej.. Ale pyszności! :-)
wyattearp 11.06.2014 10:38
ale pysznie wyglądają
Agnieszka-87-25 11.06.2014 10:14
ale śliczności
asiczekz 11.06.2014 10:12
pięknie się prezentują

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat