Przepis i sposób przygotowania na: Bezowe ciastka z masą mascarpone i czereśniami
Ubijamy białka na sztywno, po czym stopniowo dodajemy cukier nadal ubijając, masa ma być szklista i gęsta, by dało się formować kształty. Na koniec wsypujemy mielone migdały , mieszamy tylko by się połączyły z białkami.
Przekładamy masę do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia prostokąty 4cm na 7cm mi się zmieściło 12 szt i na tyle też masy starczyło, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 130st na 20min. po czym zmniejszamy na 100st i suszymy ok 90min zależy od wielkości ciastek i czy mają być w środku ciągnące czy całkiem suche.
Masa:
Śmietanę ubijamy na sztywno, używam zawsze 36% , do ubitej dodajemy serek i na wolnych obrotach łączymy ze sobą ,dodajemy amaretto odrobinę by masa nie popłynęła i rękawem wyciskamy na zimne bezy tworząc kolejny prostokąt .
Czereśnie myjemy i osuszamy, drylujemy i p;rzekrajamy na pół dekorujemy nasze ciastka i podajemy .