Przepis i sposób przygotowania na: Bezowe ciasteczka z sosem czekoladowym i bitą śmietaną
Białka ubijamy na sztywno , następnie dodajemy po trochu cukier i nadal ubijamy na bardzo sztywną szklistą masę, na koniec dodajemy ocet i masę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką okrągłą, wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, robimy koła o średnicy 6cm po czym brzegi każdego ciastka robimy kleksy by boki były wyższe niż środek, pieczemy 15min w tem 130st, kolejne 10 min w 100 st, po czym w 80st suszymy ok 1-2 h zalezy od wielkości.
MASA:
Śmietanę ubijamy na sztywno i szprycą nakładamy porcję na każde ciastko .
SOS CZEKOLADOWY :
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, do rozpuszczonej dolewamy śmietanki i jeśli się nam pojawią grudki, dodajemy margarynę, to zalezy od jakości czekolady, gotowym sosem polewamy masę na bezach .