Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bezglutenowe placuszki z twarogu i mąki ryżowej (z brzoskwinią)

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

13-14 małych placuszków

twaróg zmielony 100 gram
mąka ryżowa 50 gram
jajko 1 sztuka
ksylitol 1 łyżka
Soda oczyszczona Prymat 1/3 łyżeczki

Dodatkowo

brzoskwinia 1 sztuka
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Bezglutenowe placuszki z twarogu i mąki ryżowej (z brzoskwinią)

Twaróg, mąkę, jajko, cukier i sodę - połączyć ze sobą do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
(Ja to zrobiłam łyżką, ale można mikserem.)
Do ciasta dodać brzoskwinię pokrojoną w kostkę.
Całość ponownie wymieszać i odstawić do lodówki minimum na 15 minut
(Ciasto lekko zgęstnieje, dzięki czemu będzie bardziej zwarte.)
Po tym czasie na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i za pomocą łyżki stołowej wykładać niewielkie porcje ciasta (1 łyżka na jeden placek; można robić większe).
Placuszki smażyć (na małym ogniu) z obu stron na złoty kolor.
Podawać ciepłe z ulubionymi dodatkami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 17.07.2017 23:31
Na pewno są smaczne.
Diana Rusiłowicz 17.07.2017 09:28
Dziękuję :)
bietka 14.07.2017 11:35
na pewno smaczne :)
Ola1984 14.07.2017 10:14
Świetne placuszki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak