Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bezglutenowe ciasteczka ryżowe

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

masło 200 gram
mąka ryżowa 2 szklanki
cukier puder 1/2 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
jajko 2 sztuki
woda zimna 2 łyżki

Porada

Takie ciasteczka kruche idealnie nadają się na przekąskę dla dzieci uczulonych na gluten.

Przepis i sposób przygotowania na: Bezglutenowe ciasteczka ryżowe

Kroki postępowania

1
Do miski wsypujemy mąkę ryżową. Masło ścieramy na tarce na grubych oczkach. Aby masło lepiej się tarło można na chwilę włożyć do zamrażarki.
Krok 1 - Bezglutenowe ciasteczka ryżowe foto
2
Mieszamy by masło się nie pozlepiało. Dodajemy cukier i cukier waniliowy.
Krok 2 - Bezglutenowe ciasteczka ryżowe foto
3
Dodajemy dwa jajka i dwie łyżki zimnej wody. Zagniatamy dokładnie mieszając.
Krok 3 - Bezglutenowe ciasteczka ryżowe foto
4
Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Można zrobić bardziej płaskie wtedy dobrze się środek upiecze.
Krok 4 - Bezglutenowe ciasteczka ryżowe foto
5
Pieczemy ok. 15-20 minut na złoty kolor w temperaturze 180stopni.
Krok 5 - Bezglutenowe ciasteczka ryżowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

irenka 06.12.2014 20:26
świetny przepis,na pewno smaczne ciasteczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak