Bezglutenowe ciasteczka ryżowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    200 gram
  • mąka ryżowa

    2 szklanki
  • cukier puder

    1/2 szklanki
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • jajko

    2 sztuki
  • woda zimna

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bezglutenowe ciasteczka ryżowe foto
Do miski wsypujemy mąkę ryżową. Masło ścieramy na tarce na grubych oczkach. Aby masło lepiej się tarło można na chwilę włożyć do zamrażarki.
Krok 2 - Bezglutenowe ciasteczka ryżowe foto
Mieszamy by masło się nie pozlepiało. Dodajemy cukier i cukier waniliowy.
Krok 3 - Bezglutenowe ciasteczka ryżowe foto
Dodajemy dwa jajka i dwie łyżki zimnej wody. Zagniatamy dokładnie mieszając.
Krok 4 - Bezglutenowe ciasteczka ryżowe foto
Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Można zrobić bardziej płaskie wtedy dobrze się środek upiecze.
Krok 5 - Bezglutenowe ciasteczka ryżowe foto
Pieczemy ok. 15-20 minut na złoty kolor w temperaturze 180stopni.
Mama niejadka
Takie ciasteczka kruche idealnie nadają się na przekąskę dla dzieci uczulonych na gluten.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
irenka 06.12.2014 20:26
świetny przepis,na pewno smaczne ciasteczka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat