Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Beza z panna cottą

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 3 sztuki
cukier 300 gram
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
ekstrat waniliowy 2 łyżeczki
śmietana 30% 250 ml
mleko 250 ml
rum 1 łyżka
białe wino 1 łyżka
czekolada mleczna

Przepis i sposób przygotowania na: Beza z panna cottą

Kroki postępowania

1
Do miski wbijamy 3 białka i miksujemy do ubicia, a na sam koniec dodajemy 150 gram cukru. Przygotowaną masę dzielimy na pół: z 1/2 masy robimy małe beziki, a z drugiej połowy robimy spód do ciasta. Wyłożone na papier do pieczenia wkładamy do piekarnika rozgrzanego 150 C na 40 min.

Trzeba uwarzac aby się nie przypaliły.
Krok 1 - Beza z panna cottą foto
2
Panna cotta: Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na ok 5 minut. Do rondelka dolewamy ekstrakt wanilii, śmietanę, mleko, 1/3 szklanki cukru. Całość podgrzewając rozpuszczamy cukrem. Następnie dodajemy rum, wino i doprowadzamy do zagotowania. Ściągamy z ognia i dodajemy namoczoną żelatynę. Mieszamy całość energicznie, do momentu rozpuszczenia żelatyny. Wlewamy do pojemnika i odstawiamy do wystudzenia, a następnie chłodne wkładamy na 4-5 godzin, a najlepiej na całą noc.
Krok 2 - Beza z panna cottą foto
3
Całość gdy jest gotowa układamy następująco: 1. spód ciasta bezowego 2. panna cotta 3. małe beziki 4. posypujemy startą czekoladą Całość trzymamy w lodówce.
Krok 3 - Beza z panna cottą foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 06.01.2014 10:08
Bardzo fajny deserek. Na pewno by mi smakował, bo bardzo lubię bezy.
Kasia35 06.01.2014 08:37
świetnie wyglądają
agnieszka214 06.01.2014 08:13
pomysł smaczny
mic 05.01.2014 22:50
musza byc dobre
Karolcia12 05.01.2014 22:22
fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak