Przepis i sposób przygotowania na: Beza
Wyrysować na foli cztery równe kółka .( średnica około 10 cm )
Chłodne białka ubijać mikserem, powoli dodawać cukier. Jak piana będzie sztywna i lśniąca dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.
Na kółka narysowane na blaszce nałożyć łyżką masę bezową na środku każdego kółka, zrobić wgłębienie łyżeczką .
Pieczemy bezy w nagrzanym piekarniku do temperatury 120 stopni około 60 minut.
Wyłączyć piekarnik zostawić blaszkę z bezami do całkowitego wystygnięcia.
Ubić śmietanę z cukrem na sztywno.
Do ubitej śmietany dodawać małymi porcjami serek jak masa zaczyna przypominać kremową konsystencję, dodać 2 łyżki soku z limonki delikatnie wymieszać.
Na bezę nakładać krem na kremie, ułożyć jeżyny, posypać drobno startą czekoladą