Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Beza

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

beza
cukier puder 3/4 szklanki
mąka ziemniaczna 2 łyżeczki
Nadzienie:
śmietana 30% 1 szklanka
serek mascarpone 10 dkg
limonka 1 sok
jeżyny 25 mrożone
białko 4 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Beza

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem albo folią do pieczenia.
Wyrysować na foli cztery równe kółka .( średnica około 10 cm )
Chłodne białka ubijać mikserem, powoli dodawać cukier. Jak piana będzie sztywna i lśniąca dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.
Na kółka narysowane na blaszce nałożyć łyżką masę bezową na środku każdego kółka, zrobić wgłębienie łyżeczką .
Pieczemy bezy w nagrzanym piekarniku do temperatury 120 stopni około 60 minut.
Wyłączyć piekarnik zostawić blaszkę z bezami do całkowitego wystygnięcia.
Ubić śmietanę z cukrem na sztywno.
Do ubitej śmietany dodawać małymi porcjami serek jak masa zaczyna przypominać kremową konsystencję, dodać 2 łyżki soku z limonki delikatnie wymieszać.
Na bezę nakładać krem na kremie, ułożyć jeżyny, posypać drobno startą czekoladą

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pietruszka 25.02.2014 08:40
wygląda przepysznie
Iwusia 16.02.2014 20:50
umm... pyszny deser :)
Malinka 11.02.2014 21:13
Taki deserek jest przepyszny!
Klausia 29.01.2014 20:25
świetnie wygląda :)
ONY_za_kare 28.01.2014 15:33
pyszny deser
Alex_M 27.01.2014 11:08
pyszny deser
ben-ka 27.01.2014 08:57
Taki deserek,to ja lubię:)
caralajna 19.01.2014 19:40
ładnie Tobie wyszła, pyszny deser :)
Katarzyna59 19.01.2014 09:08
pyszna beza
Ania84 18.01.2014 21:29
pyszności słodkości
Renata9 18.01.2014 17:02
bardzo smaczny deserek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak