Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Befsztyk brata Jana

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

zrazówki wołowej 1/2 kg
masła 6 dag
cebule 2 szt
mąki 1 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Befsztyk brata Jana

Mięso na cztery części porznij, zbij, wodą skrop, befsztyki krągło formuj, nożem wygładź, przed samym smażeniem obustronnie posolić racz, mąką osyp, na gorący tłuszcz daj, na silnym ogniu smaż. Jak z jednej strony zrumienią się, na druga obróć, a po boku cebulę porżniętą w krążki połóż i widelcem pomerdaj. Nim befsztyk z drugiej strony zrumieni się, cebula miękka już będzie; zatem kilkoma łyżkami rosołu podlej, jako zaś befsztyki para oblecą, zaraz je bez zwłoki zbytniej na stół podawać, aby zaś nie skamieniały nadmiernie. Jeśliby jednak nadmiernie skamieniały, dusić je cały dzień w sosie będziesz musiał; dopiero znów kruche będą. Szczęśliwi, co nie widzieli, a uwierzyli. Ziemniaczkami obłożyć racz.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak