Beef strogonof

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wołowa

    1 kg
  • masło

    75 g
  • mąka

    2 łyżki
  • cebula

    2 szt
  • pieczarki

    30 dkg
  • śmietana 30%

    200 ml
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pieczarki wyczyścić, umyć i oddzielić trzonki od kapeluszy. Z trzonków i przyprawy ugotować wywar. Polędwicę oczyścić z błon i pokroić w kostkę. Włożyć je na rozgrzane masło i smażyć, mieszając. Gdy się zrumienią, dodać pokrojone w paski kapelusze pieczarek i pokrojoną w paski cebulę. Chwilę smażyć i dusić na małym ogniu do miękkości. Mięso oprószyć mąką, wymieszać, wlać przecedzony wywar i śmietanę, dodać koncentrat pomidorowy, doprawić solą oraz pieprzem, dusić jeszcze 10-15 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat