Bazyliowo - kaparowy kurczak na pierzynce z warzyw

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pałki z kurczaka

    5 szt.
  • ziemniak

    5 szt.
  • cebula biała

    1 szt.
  • papryka zielona

    1 szt.
  • oliwa

    4 łyżki
  • zalewa z kaparów

    2 łyżki
  • sok wyciśnięty z ½ cytryny

    1 łyżka
  • kapary

    1 łyżka
  • masło

    ½ łyżki
  • bazylia świeża

    garść
  • Pieprz biały mielony Prymat

    do smaku
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    do smaku
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    (ziołowa)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bazyliowo - kaparowy kurczak na pierzynce z  warzyw foto
W naczyniu umieścić 3 łyżki oliwy z oliwek, sok z cytryny, zalewę z kaparów, kapary oraz bazylię (kilka pozostawić). Oprószyć białym pieprzem. Zmiksować przy użyciu blendera.
Krok 2 - Bazyliowo - kaparowy kurczak na pierzynce z  warzyw foto
Pałki z kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Solidnie oprószyć ziołową solą morską.
Krok 3 - Bazyliowo - kaparowy kurczak na pierzynce z  warzyw foto
Mięso przełożyć do misy i zalać przygotowaną marynatą. Wstawić do lodówki na 3 godziny.
Krok 4 - Bazyliowo - kaparowy kurczak na pierzynce z  warzyw foto
Cebulę obrać, pokroić na półplastry i podsmażyć na maśle. Wyłożyć na dno naczynia do zapiekania.
Krok 5 - Bazyliowo - kaparowy kurczak na pierzynce z  warzyw foto
Ziemniaki obrać. Gotować 10 minut w osolonej wodzie. Wyjąć, przestudzić i pokroić w plastry. Ułożyć w naczyniu do zapiekania.
Krok 6 - Bazyliowo - kaparowy kurczak na pierzynce z  warzyw foto
Pałki kurczaka przełożyć na patelnię. Smażyć po 3 minuty z każdej strony.
Krok 7 - Bazyliowo - kaparowy kurczak na pierzynce z  warzyw foto
Mięso przełożyć do naczynia, w którym znajdują się ziemniaki i cebula. Dodać paprykę pokrojoną na paski i kilka świeżych liści bazylii. Oprószyć chili pieprzem cayenne i skropić pozostałą oliwą.
Krok 8 - Bazyliowo - kaparowy kurczak na pierzynce z  warzyw foto
Naczynie z mięsem i warzywami wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC. Zapiekać 40 minut. Podawać gorące, udekorowane listkami świeżej bazylii.

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna/kate1980 05.05.2013 20:09
świetne połączenie smaków
wyattearp 02.05.2013 21:09
kurczaczek wygląda pysznie
cooleczka 02.05.2013 12:20
brzmi kusząco
Zdzisław 02.05.2013 11:56
przepysznie podany
Beatris 02.05.2013 11:39
Prawdziwy rarytas.
paulina2157 02.05.2013 10:52
bardzo apetycznie podany ten kurczak
leonowie 02.05.2013 10:16
Bardzo smaczne - super
Gracer 02.05.2013 09:36
wspaniały obiad
Janina 02.05.2013 09:29
Bardzo smaczne mniam
Pomocnik 02.05.2013 09:06
Wyśmienite na obiad :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat