Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bazyliowo - kaparowy kurczak na pierzynce z warzyw

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pałki z kurczaka 5 szt.
ziemniak 5 szt.
cebula biała 1 szt.
papryka zielona 1 szt.
oliwa 4 łyżki
zalewa z kaparów 2 łyżki
sok wyciśnięty z ½ cytryny 1 łyżka
kapary 1 łyżka
masło ½ łyżki
bazylia świeża garść
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
Chili pieprz cayenne mielone Prymat do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat (ziołowa)

Przepis i sposób przygotowania na: Bazyliowo - kaparowy kurczak na pierzynce z warzyw

Kroki postępowania

1
W naczyniu umieścić 3 łyżki oliwy z oliwek, sok z cytryny, zalewę z kaparów, kapary oraz bazylię (kilka pozostawić). Oprószyć białym pieprzem. Zmiksować przy użyciu blendera.
Krok 1 - Bazyliowo - kaparowy kurczak na pierzynce z  warzyw foto
2
Pałki z kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Solidnie oprószyć ziołową solą morską.
Krok 2 - Bazyliowo - kaparowy kurczak na pierzynce z  warzyw foto
3
Mięso przełożyć do misy i zalać przygotowaną marynatą. Wstawić do lodówki na 3 godziny.
Krok 3 - Bazyliowo - kaparowy kurczak na pierzynce z  warzyw foto
4
Cebulę obrać, pokroić na półplastry i podsmażyć na maśle. Wyłożyć na dno naczynia do zapiekania.
Krok 4 - Bazyliowo - kaparowy kurczak na pierzynce z  warzyw foto
5
Ziemniaki obrać. Gotować 10 minut w osolonej wodzie. Wyjąć, przestudzić i pokroić w plastry. Ułożyć w naczyniu do zapiekania.
Krok 5 - Bazyliowo - kaparowy kurczak na pierzynce z  warzyw foto
6
Pałki kurczaka przełożyć na patelnię. Smażyć po 3 minuty z każdej strony.
Krok 6 - Bazyliowo - kaparowy kurczak na pierzynce z  warzyw foto
7
Mięso przełożyć do naczynia, w którym znajdują się ziemniaki i cebula. Dodać paprykę pokrojoną na paski i kilka świeżych liści bazylii. Oprószyć chili pieprzem cayenne i skropić pozostałą oliwą.
Krok 7 - Bazyliowo - kaparowy kurczak na pierzynce z  warzyw foto
8
Naczynie z mięsem i warzywami wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC. Zapiekać 40 minut. Podawać gorące, udekorowane listkami świeżej bazylii.

Smacznego :)
Krok 8 - Bazyliowo - kaparowy kurczak na pierzynce z  warzyw foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 05.05.2013 20:09
świetne połączenie smaków
wyattearp 02.05.2013 21:09
kurczaczek wygląda pysznie
cooleczka 02.05.2013 12:20
brzmi kusząco
Zdzisław 02.05.2013 11:56
przepysznie podany
Beatris 02.05.2013 11:39
Prawdziwy rarytas.
paulina2157 02.05.2013 10:52
bardzo apetycznie podany ten kurczak
leonowie 02.05.2013 10:16
Bardzo smaczne - super
Gracer 02.05.2013 09:36
wspaniały obiad
Janina 02.05.2013 09:29
Bardzo smaczne mniam
Pomocnik 02.05.2013 09:06
Wyśmienite na obiad :)
PIOTR11 02.05.2013 09:02
tak zrobiony może smakować
Konczi 02.05.2013 08:46
wygląda bardzo elegancko :)
IwonaDD 02.05.2013 08:41
wygląda wyśmienicie !!!
Boska_Agatka 02.05.2013 08:28
mniam mniam wyśmienite danie
kriko 02.05.2013 07:36
pyszny kurczaczek
Sroczka 01.05.2013 22:31
Ale wykwintna potrawa.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak