Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bawarka.

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mleko 1 kubek
herbata czarna 1 saszetka
woda 0,5 kubka
cukier 3 łyżeczki
cukier waniliowy 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Bawarka.

Do jednego kubka włożyłam saszetkę z herbatką,zaś do drugiego nalałam mleka-do pełna.Kubek z mlekiem podgrzałam w mikrofalówce(można na gazie,ale ja wybrałam mikrofalę).Kubek z herbacianą torebką zalałam gorącą,przegotowaną wodą do połowy i poczekałam,odstawiłam,aż herbata porządnie się nie zaparzyła, "naciągnęła".Gdy wywar z herbaty był solidny to przelałam kubek z ciepłym mlekiem do większego kubka,a konkretnie kubła,kubasa i do owego mleka dolałam zaparzoną herbatę.Zamieszałam przelane płyny.Dosypałam do mleka z herbatą cukier i cukier waniliowy i jeszcze raz zamieszałam.
Dla wielu osób,którzy za bawarką zapewne nie przepadają,jest to nietypowy napój,ale według mnie pyszny.Piłam,jak jeszcze było dość ciepłe.Wyszedł taki smakowity kakao pochodny ciepły napój, fajna alternatywa dla kawy z mlekiem,wcześniej wspomnianego kakao,czy tradycyjnie parzonej herbaty.Bawarka dostarcza trochę słodyczy,trochę energii-bo przecież teina także posiada moc i jest sposobem na dostarczenie energii,regenerację sił.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ONY_za_kare 27.04.2013 15:03
mmm...pamiętam ten smak.. dawno już nie piłem!
Pomocnik 04.03.2013 08:46
bardzo lubię bawarkę
Janina 04.03.2013 07:41
Bardzo pyszne
msmors 04.03.2013 07:39
bardzo smaczne danie.
Rafał3 03.03.2013 22:40
świetny pomysł
Boska_Agatka 03.03.2013 21:53
hmm super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak