Batony marchewkowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchew

    2 średnie
  • ananas w puszce

    3 plastry
  • olej

    1/4 szklanki
  • mąka

    3/4 szklanki
  • jajko

    2 szt
  • cukier

    1/2 szklanki
  • cynamon

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • smietana kremowa

    1/2 szklanki
  • cukier puder

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Batony marchewkowe foto
Marchewkę obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Plastry ananasa kroimy w mniejsze kawałeczki. Do jednej miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cynamon. Mieszamy dokładnie. W drugiej misce roztrzepujemy jajka z olejem i dodajemy do mąki.
Krok 2 - Batony marchewkowe foto
Mieszamy ciasto. Na końcu dodajemy marchewkę i ananasa
Krok 3 - Batony marchewkowe foto
Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-45 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia
Krok 4 - Batony marchewkowe foto
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Ciasto kroimy w kawałki wielkości batoników. Podajemy z bitą śmietaną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewa104 09.05.2012 14:22
Fajne!
cris04 06.05.2012 23:43
Super, a już myślałam,że wystarczy marchewkę zanurzyć w czekoladzie...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat