Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Batoniki z ryżem ekspandowanym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

biała czekolada u mnie z jagodami goji bez dodatku cukru 75g
ryż brązowy ekspandowany BIO 3/4 szklanki
masło 40 g
czekolada gorzka około 40 g 85% kakao

Przepis i sposób przygotowania na: Batoniki z ryżem ekspandowanym

Do garnuszka z grubszym dnem przekładamy masło, zaczynamy je rozpuszczać na mniejszym ogniu, po czym dodajemy połamaną na mniejsze kawałki białą czekoladę bez cukru (u mnie z jagodami goji). Co jakiś czas delikatnie mieszając rozpuszczamy składniki. Zdejmujemy garnuszek z ognia i wsypujemy 3/4 szklanki brązowego ryżu ekspandowanego, szybko mieszamy w taki sposób aby nasza czekoladowa mieszanka dobrze pokryła ryż. Mieszankę wykładamy na papier do pieczenia i formujemy długi batonik (można to zrobić np. przy użyciu kuchennej łopatki lub tak jak ja ręką wcześniej zwilżoną zimną wodą, ale należy poczekać aż masa delikatnie przestygnie aby się nie oparzyć). Chwilę odczekujemy po czym nasz baton przekładamy do lodówki na około 1 godzinę (ja zawijam delikatnie boki papieru na którym leży i tak „zapakowany” wkładam do lodówki). Gdy baton dobrze zastygnie, kroimy go na dwie części i oblewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą. Wierzch batoników posypujemy rozdrobnionymi w dłoniach owocami liofilizowanymi i ryżem ekspandowanym. Wstawiamy do lodówki, aby nasza polewa z gorzkiej czekolady dobrze zastygła.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 22.06.2017 12:29
fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak