Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszczyk

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraków 6
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
cukru 2 łyżeczki
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
kwasku cytrynowego 1 łyżeczka
bulion
sól
pieprz do smaku
czosnku 4 ząbki
przyprawa do zup do smaku
bulion 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Barszczyk

Kroki postępowania

1
Buraki obieramy, myjemy i dzielimy na połówki. Następnie przekładamy do garnka i zalewamy wodą.
Krok 1 - Barszczyk foto
2
Następnie dodajemy 4 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego
Krok 2 - Barszczyk foto
3
Ja dodaję kilka ziaren pieprzu kolorowego dla zaostrzenia smaku. Gotujemy.
Krok 3 - Barszczyk foto
4
Wsypujemy cukier i
Krok 4 - Barszczyk foto
5
kwasek cytrynowy (ja często używam octu jabłkowego).
Krok 5 - Barszczyk foto
6
Gotujemy na średnim ogniu ok 40 minut,
Krok 6 - Barszczyk foto
7
po tym czasie wyjmujemy buraki i do buraczanego wywaru dolewamy wcześniej przygotowany bulion. Ja najczęściej do gotujących się buraków dorzucam kawałeczek wędzonego boczku i nie używam wówczas już bulionu.
Krok 7 - Barszczyk foto
8
Gotujemy jeszcze przez chwilę.
Krok 8 - Barszczyk foto
9
Następnie doprawiam do smaku pieprzem, magą, ewentualnie solą ziołową oraz dodaję pokrojony w plasterki czosnek
Krok 9 - Barszczyk foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 06.06.2013 08:07
bardzo smaczne
gusia1000 05.06.2013 21:09
Zawsze dobra zupa.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak