Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz z krokietami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Zupa

buraki czerwone 500 g
marchew 1 szt
pietruszka 1 szt
seler korzeniowy 1 mały
jabłko kwaśne 2 szt
sok z cytryny
grzyby suszone 2 szt
cukier
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
ziele angielskie 4 szt
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
ząbki czosnku 4 szt
sok z ogórków kiszonych 250 ml
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
sól i pieprz

Farsz

kapusta kiszona 500 g
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
pieczarki 250 g
cebula 1 szt
olej 2 łyżki
masło 1 łyżka
natka pietruszki
Liść lubczyku suszony Prymat
sól i pieprz

Naleśniki

jajko 2 szt
mąka 5-6 łyżek
mleko 150 ml
woda gazowana 100 ml

Dodatkowo

mąka
jajko 2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat
sól
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz z krokietami

Warzywa obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku zalewamy zimną wodą, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, kapelusze podgrzybków, ziarna pieprzu, 4 ząbki czosnku, 1 łyżeczkę soli. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień, dodajemy pokrojone w ćwiartki jabłka (bez gniazd nasiennych), szklankę kwasu z ogórków, gotujemy 30 min. Całość przecedzamy, doprawiamy, cukrem, solą, pieprzem, majerankiem, sokiem z cytryny.

Farsz:

Kapustę zalewamy zimną wodą, dodajemy liście laurowe. Gotujemy 30-40 min (do miękkości), studzimy. Następnie odciskamy z płynu i siekamy.
Pieczarki oczyszczamy, drobno kroimy. Razem z posiekaną cebulą, podsmażamy na rozgrzanym maśle. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem. Mieszamy z posiekaną natką.
Kapustę podsmażamy na oleju, dodajemy pieczarki, dokładnie mieszamy. Farsz studzimy.

Naleśniki:

Jajka dokładnie mieszamy z mąką,
mlekiem i szczyptą soli. Kiedy znikną grudki wlewamy wodę, mieszamy. Naleśniki smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu (smarujemy pędzelkiem),
po ok. 2 min z każdej strony.


Na brzeg każdego naleśnika kładziemy łyżkę farszu i zawijamy.
Obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Obsmażamy z każdej strony na rumiano.

Przygotowane krokiety (2-3 szt) układamy w głębokim talerzu, zalewamy gorącym barszczem.

Podajemy od razu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edita 13.01.2017 17:02
krokiety pycha
w mojej kuchni 13.01.2017 15:39
ulubione do barszczu
RenataZ-et 13.01.2017 15:09
pięknie podane :)
Edith85 13.01.2017 13:31
Nigdy nie jadłam barszczu z krokietami w taki sposób

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak