Barszcz z buraków pieczonych z sakiewkami z grzybami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • buraki czerwone

    2 sztuki pieczone
  • ocet winny

    3 łyżki
  • cebula

    1 sztuka
  • marchew

    1 sztuka
  • seler

    1 plaster
  • por

    1 kawałek
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 sztuka
  • ziele angielskie

    3 sztuki
  • pieprz

    1 do smaku
  • śmietana 30%

    1/2 szklanki
  • sól

    1 do smaku
  • masło klarowane

    1 do smaku
  • czosnek

    1 ząbek

farsz sakiewek

  • kurki mrożone

    10 dkg
  • podgrzybki

    1 garść
  • cebula

    1 sztuka
  • sól i pieprz

    1 do smaku

ciasto na sakiewki

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • sól

    1 szczypta
  • woda ciepła

    1/3 szklanki
  • oliwa

    2 łużki
  • koper świeży

    1 pęczedk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Barszcz z buraków pieczonych z sakiewkami z grzybami foto
Buraki wcześniej upieczone obieram, kroję w kostkę i przekładam do pojemnika wysokiego.
Krok 2 - Barszcz z buraków pieczonych z sakiewkami z grzybami foto
Marchew, seler, por obieram, przekładam do garnka, dodaję liść laurowy, ziele, pieprz. Gotuję aż warzywa będą miękkie, na końcu solę. Cebulę, czosnek kroję i przesmażam na maśle, dodaję do buraków, wlewam bulion, ocet miksuję blenderem. Doprawiam zupę solą, pieprzem.


Krok 3 - Barszcz z buraków pieczonych z sakiewkami z grzybami foto
Podgrzybki namaczam na noc. Na drugi dzień gotuję godzinę. Odsączam z wody, kroję na kawałki drobne. Cebule kroję drobno przesmażam na maśle,
Krok 4 - Barszcz z buraków pieczonych z sakiewkami z grzybami foto
dodaję podgrzybki, pokrojone kurki zamrożone i dalej przesmażam chwilę. Doprawiam solą, pieprzem

Krok 5 - Barszcz z buraków pieczonych z sakiewkami z grzybami foto
Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, wodę gorącą miesza widelcem i odstawiam na chwilę. Ciasto wyrabiam rękoma, dolewam oliwę i dalej wyrabiam. Ma być elastyczne. Ciasto rozwałkowuję na stolnicy podsypanej mąką i za pomocą dużej szklanki wykrawam koła.
Krok 6 - Barszcz z buraków pieczonych z sakiewkami z grzybami foto
Na każdym układam farsz, formuję sakiewkę i związuję gałązkami koperku. Gotuje we wrzącej osolonej wodzie 4 minuty od wypłynięcia na wierzch. Zupę podaję z sakiewkami i śmietaną.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 08.05.2016 00:07
na pewno wspaniale smakuje
staropolanka5 03.01.2016 18:57
smakowity barszczyk, idealny
Stenka 02.01.2016 09:08
pięknie wygląda
SzczyptaChili 26.12.2015 00:47
Podany przepięknie , kurki , podgrzybki , aż można się rozmarzyć :)
Małgorzata Pin 24.12.2015 08:13
Świetnie się te sakiewki prezentują.
bietka 23.12.2015 22:51
te sakiewki pięknie wyglądają w barszczyku :)
mikrusiak 23.12.2015 21:21
pięknie i wytwornie :)
MAR3STA 23.12.2015 21:19
Fajne te sakiewki i w sam raz do barszczu
joannaa24 23.12.2015 20:20
Bardzo fajny przepis
Ania321 23.12.2015 18:54
pięknie się prezentuje :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat