Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz z brokułem i grzybami - na żytnim zakwasie

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

skrzydełka kurczaka 1/2 kg
ziemniaki 1/2 kg
włoszczyzna średnia porcja
sok z buraków 1/2 szkl.
rydze 200 g
maślaki 200 g
zakwas żytni do smaku
czosnek 3 ząbki
natka pietruszki
Kucharek do smaku
brokuł 1 mały
olej 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz z brokułem i grzybami - na żytnim zakwasie

Skrzydełka umyć, zalać wodą i ugotować wywar z dodatkiem kucharka.
Warzywa i ziemniaki oczyścić, obrać, umyć, pokroić w kostkę.
Brokuła umyć i podzielić na różyczki.
Warzywa dodać do gotowego, odcedzonego wywaru i gotować do miękkości.
W międzyczasie ostudzić skrzydełka, obrać z nich mięso, posiekać i wrzucić do gotującej się zupy.
Grzyby oczyścić, umyć, pokroić w plasterki i obsmażyć na łyżce oleju.
Przyprawić pieprzem i wyciśniętym czosnkiem, przełożyć do zupy.
Kiedy warzywa są miękkie, wlać niewielką ilość żytniego zakwasu (sam kwas, bez mąki) oraz sok z buraków - mieszać, aż zupa się zagotuje.
Doprawić do smaku, a na talerzu posypać siekaną zieloną pietruszką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 07.12.2012 19:59
jak dla mnie-rewelacja!
jolanta53 13.11.2012 14:51
Wspaniały :)
Lemon 24.10.2012 13:48
super
Piotr-21 24.10.2012 13:41
pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak