Barszcz z botwniki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • botwinka

  • burak

    1 sztuka
  • ziemniaki

    500 g
  • cebula

    1 sztuka
  • ziele angielskie

  • sól

  • cukier

  • jogurt naturalny

  • ocet jabłkowy

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dużego buraka obieramy, myjemy i kroimy w drobną kosteczkę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę (lub tylko na pół, jeśli potem nie chcemy jej jeść). Warzywa przekładamy do garnka,zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy i gotujemy ok 15 min aż ziemniaki będą miękkie. W tym czasie myjemy botwinkę i siekamy ją wg upodobania. Najpierw do barszczu wrzucam tylko małe buraczki z botwinki, od razu wlewam również ocet jabłkowy – by buraczki nadały zupie kolor ale by nie zatracił się przez wygotowanie. Doprawiamy zupę do smaku solą, pieprzem i ewentualnie szczyptą cukru. Zabielam zupę jogurtem. Barszcz chwilę gotujemy i wyłączamy. Wrzucamy resztę botwinki – pod wpływem gorącej zupy zmięknie, ale nie stanie się rozgotowana i mało apetyczna a listki nie stracą całego koloru.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat