barszcz wigilijny

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki ćwikłowe

    1 kg
  • cebula

    1 szt
  • sok z cytryny

    4 lyzki
  • sól

    do smaku
  • cukier

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • zielona pietruszka

    do smalu
  • majeranek

    do smaku
  • masło

    1 lyzka
  • grzyby suszone

    10 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

grzybki moczymy przez cala noc,
ugotowac je w wodzie w ktorej sie moczyly
buraczki zetrzec na tarce,
zalec zimna woda wraz z cebula pokrajana w cwiartki
przykryc i odstawic na godzine, dwie
buraki przecedzic a do wywaru dodac wywar z grzybow
doprawic sola i pieprzem oraz cukrem i sokiem z cytryny
zagotowac
po zagotowaniu dodac lyzke masla i przyprawic majerankiem i pietruszka


tak robila barszczyk moja babcia i mama

grzybki mozna wykorzystac do kapusty z grzybami

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
krystyna24 11.01.2012 16:21
zdjecie niei jest moje takze prosze sie nim nie sugerowac

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat