Barszcz ukraiński

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 2 l bulionu drobiowego

  • 1 l zakwasu z buraków

  • •4 ziemniaki

  • 3 upieczone lub ugotowane buraki

  • 1/4 główki białej kapusty (małej)

  • 1 szklanka fasoli Jaś

  • cebula duża

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 łyżki przecieru pomidorowego

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 łyżka octu winnego

  • jogurt naturalny

  • sól

  • pieprz

  • olej rzepakowy

  • natka pietruszki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Fasolę namaczamy na noc w wodzie. Na drugi dzień gotujemy ją do miękkości. Do garnka z bulionem wlewamy zakwas z buraków, dodajemy ugotowaną fasolę, utarte na grubych oczkach obrane buraki, przecier pomidorowy i obrane ząbki czosnku. Na patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i poszatkowaną kapustę, po chwili dolewamy odrobinę wody, żeby kapusta zmiękła, dorzucamy do zupy. Doprawiamy octem, solą, pieprzem i cukrem. Wszystko chwilę gotujemy. Na koniec uzupełniamy zupę o, pokrojone w kostkę, ugotowane ziemniaki. Zupę przelewamy na talerze i posypujemy natką pietruszki. Wcześniej można go jeszcze zabielić jogurtem naturalnym. Pamiętajcie tylko, że jeżeli do zupy chcecie dodać jogurt, nie możecie go wrzucać do wrzącej zupy, ponieważ się zważy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 02.03.2017 11:41
Pyszny ,mój ulubiony.;)
ttrytka 01.03.2017 13:08
ładnie podane, cieszy oko
Wacław 01.03.2017 13:00
bardzo lubię ten barszczyk :-)
kasia.s 01.03.2017 09:19
Oj zjadłabym porcję ;)
sezamek 28.02.2017 20:13
pyszny barszczyk
Futka 28.02.2017 13:20
Jedna z moich ulubionych zup! Pyszności <3

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat